La Batalla d'Alpens 1873 - Fira del Jovent 2013

Alpens, 9 de juliol de 1873
Per als alpensins, un dimecres més d'aquesta maleïda guerra (la tercera) que els saquejava i espoliava de la mà de cadascun dels dos bàndols. Un dimecres, que esdevindria esfereïdor per als més de cinc-centes habitants del poble. Un dimecres, de fa cent quaranta anys.
(Imatge del carrer Graell, als inicis del segle passat. L'antiga entrada del poble, on fou abatut Cabrinetty. Fotografia de Cèsar August Torras, Centre Excursionista de Catalunya. Gràcies.)

¿T'imagines, trobar-te rodejat per més de mil soldats mentre te n'entren mil dos-cents més pel cantó de baix, tots ells, disposats a matar-ho tot?

De nit, sense cap altra llum que la de la lluna i les fogonades dels fusells, amb més de dos mil homes lluitant a mort pel mig del poble i per les cases; ben bé, tenia de semblar la fi del món... Crits, fogonades, baionetes dringant, cornetes, música, planys... i por, molta por!

Mapa dels moviments de les tropes d'ambdós bàndols, que trobaràs a l'Exposició de fotos i escrits de la Batalla, al CASINO D'ALPENS durant la FIRA. ─Una idea original de Miquel Pujol, disseny de Sergi Casademunt amb l'assessorament històric de Pep Miquel Casademunt. ─Gràcies.
Amb recolzament de l'organització de LA FIRA DEL JOVENT D'ALPENS d'enguany.

1. De com ho veieren els carlins:

Maria de las Nieves de Braganza de Borbón ens relata les vivències de la batalla d'Alpens, en les seves memòries. Doña Blanca, com l'anomenaven els seus (els carlins), era l'esposa de l'infant Alfons, el germà del pretendent Carles de Borbó que es feia dir Carlos VII
2. De com ho veieren els liberals:
 
La Flaca (16-7-1873): revista satírica, publicada a Barcelona i de venda per a tot Espanya i ultramar. El Menorquín (18-7-1873): que es definia com "Órgano Republicano Federal de la Isla de Menorca", i, La Esquella de la Torratxa (10-7-1880): setmanari satíric, republicà i anticlerical, fundat a Barcelona.
3. I de com ho commemorem avui dia:

El grup dels Diables Rocadepena d'Alpens porta quasi trenta anys escenificant el duel Savalls Cabrinetty, en el Ball de Carlins. Fou, però, en les últimes edicions de la Fira del Jovent d'Alpens quan s'incorporà l'escenificació de la Batalla d'Alpens a Plaça Major.

Una representació (molt ben treballada, per cert) que ens transporta a tots plegats fins a aquell juliol de 1873. ─Per un matí, la plaça d'Alpens es converteix en l'escenari d'una batalla, on actors i públic s'endinsen en un sol imaginari per a commemorar uns fets que, ben segur, marcaren les vides dels nostres avantpassats.

Fotografia i disseny: Eva Freixa i Laia Sucarrats


Totes les publicacions d'Alpens al segle XIX i les carlinades.22-5-2013 | Amb el meu reconeixement i enhorabona per a tots els participants!
Gràcies. Una bona feina i gran representació. Ja em disculparàs la qualitat, és el millor que he sabut fer amb les eines de que disposo. Valgui com a document, si més no.
foto de Laia Sucarrats. Gràcies
 21-5-2013 | Quatre pinzellades del ressò de Fira del Jovent d'enguany i la representació de la Batalla d'Alpens:
Isaac Peraire Soler | La Batalla d’Alpens.
Des de la finestra, Roser Iborra i Francesc Arnau | El canó d'en Savalls.
Osona.com | Carlins i liberals s'enfronten a Alpens en una acarnissada batalla. 
Josep Mª Serarols | La Batalla d'Alpens (galeria de fotos)
VilaWeb - Revista LaRella | La batalla d'Alpens en imatges. - Osona.com: VÍDEO | Carlins i liberals s'enfronten a Alpens en una acarnissada batalla.

─Si en coneixes més, digues-m'ho i l'afegiré. Gràcies.

2 comentaris :

Nosaltres ha dit...

Gràcies una vegada més per la feina que fas, Lluís!

Lluís Suriñach ha dit...

Gràcies a vosaltres, pel reconeixement. Em fa content, i m'esperona a tirar endavant.