Alpens, la Festa de la Dansa Alpensina

(Article actualitzat el gener de 2019)  

Amb motiu de la celebració de la Festa de la Dansa Alpensina de diumenge que ve, he recollit quatre apunts que tenia.
El primer programa de la Festa Major d’Alpens (que conec) que parla de la Dansa Alpensina és de l’any 1907. Malauradament, dels seus inicis fins aquest any, no disposo de cap referència.


Per la Festa Major de l'any 1921, degut a les absències dels alpensins que estaven lluitant a la Guerra del Marroc, es deixa de ballar. Ara, pel que sembla, fins al 1935, quan es recupera de nou.
Publica La Vanguardia del 8-10-1935: "De los actos civiles y populares resaltó como a novedad, la típica 'Danza Alpensina', que hacia una infinidad de años [en conto 14] que estaba desterrada del programa de fiestas, constituyendo un éxito que no era de prever." Novament, es deixa de ballar durant la Guerra Civil, i es recupera, ara ja definitivament, per la Festa Major de 1941.Una petita mostra de la fototeca que podràs veure a les exposicions d'aquest diumenge. Aquestes fotos són de les famílies Casals, Vilardaga i Augé. Gràcies.
L’any 1958, l'Esbart Dansaire de Martorell va ballar la Dansa Alpensina en el Festival de Coros y Danzas de España, a Madrid (estadi Bernabéu). D’aquest fet només n’he sabut trobar el programa de la Prueba Provincial de Coros y Danzas de España, ⅫⅠ concurso nacional que es va celebrar el 2 de febrer de 1958 al Palau de la Música Catalana (d’on dedueixo la data de la ballada a Madrid).

Ens expliquen l’Hermina i el Xavier de Martorell, en la nota manuscrita que em varen fer arribar ja fa temps. Gràcies.
"Nosaltres varem ballar la Dansa Alpensina com a única peça que es podia escollir en tal demostració. Això era, més o menys, entre els anys 1955 i 1958, en el camp de futbol del Madrid (Bernabéu). No recordo l’any exacte perquè hi assistírem tres anys amb diferents danses, però una d’elles era la d’Alpens.
L’Esbart Dansaire de Martorell es fundà l’any 1953, i nosaltres, Hermínia i Xavier —aleshores de catorze i setze anys respectivament—, varem ser una de les sis parelles d’aquell esdeveniment. És per dir-vos que dues parelles vingueren a Alpens per a aprendre a ballar el vostre ball, que juntament amb un músic i una coreògrafa varem poder realitzar. El ballàrem arreu. I també és perquè us en assabenteu, que (era quan) el 'dictador' organitzava a Madrid los Coros y danzas de España demostración."


Entre els anys 1970 i 1972 es va ballar en molt indrets de les nostres comarques veïnes... A Borredà (vegeu La Vanguardia 8-1970), a Gironella (vegeu La Vanguardia 17-8-1972), etc.Amb motiu de la celebració de les Festes de la Mercè 2001, vam tenir l'honor de ballar la Dansa a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Al matí, l'havíem ballada a la plaça de la Catedral.

La Dansa Alpensina -Barcelona, Festes de la Mercè 2001


Explica Pep Miquel Casademunt  —ex-ballador i actual col·laborador i impulsor de la Dansa— en una entrevista a La Rella: 

"Què se'n sap dels orígens de la Dansa?
La Dansa Alpensina és una dansa cerimonial. Els seus orígens semblen més aviat pagans i es remunten a l'època dels gremis de teixidors, filadors, paraires... que després de la Desfeta del 1714, varen ser abolits i varen passar a mans de Confraries dependents de l'església, passant a ballar la Dansa els pabordes de la Confraria. Del significat concret de la dansa no en sabem res perquè no trobem informació enlloc.

Com s'estructura la Dansa?
La Dansa està formada per una primera part amb els pabordes ballant sols, i una segona part amb la formació de les parelles i que en diem el "treure parelles". Seguidament es fa el Ball Cerdà que va ser introduït passada la Guerra Civil pel Miquel Casals.
Un cop acabat, es torna a tocar la Dansa i els pabordes conviden a ballar al públic, omplint-se la plaça de balladors. Es tanca la festa amb un vals jota que amb poc més d'una desena d'anys de tocar-se, el poble ja l'ha fet seu." Pots llegir l'entrevista sencera aquí.L'any passat (20-05-2012), coincidint amb La Fira del Jovent, també vam celebrar la XI Trobada Internacional de Forjadors. I ho vam fer forjant la peça col·lectiva de "l'aixecada de la Dansa Alpensina", peça que podem contemplar al davant de la Fàbrica Vella, a tocar de la carretera, passat el Ramal en direcció a Berga.


I fins aquí hem arribat. Sóc conscient que no he explicat quasi res de tot el que és i representa la nostra Dansa i, menys encara, de les vivències que tots i cadascun de nosaltres hem gaudit al seu voltant. Ja em disculparàs.
Prometo, però, anar publicant —tan bonament com sàpiga i quan el temps em permeti— tot el que trobi i el que vosaltres em vulgueu fer arribar.


31-1-2019 | Les fotos de la Festa

Comentaris

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 30 DIES

Alpens, Fira del Jovent 2023

La llegenda del comte Arnau i els sarraïns, Joan Amades i Alpens

Tot recordant Rusiñol... 'L'alegria que passa' i Alpens

EXTRA! EXTRA! La Batalla d'Alpens a la premsa de juliol de 1873