La Dansa Alpensina

El primer programa de la Festa Major d’Alpens (que conec) que parla de la Dansa Alpensina és de l’any 1907. Malauradament, dels seus inicis fins aquest any, no disposo de cap referència.


Per la Festa Major de l'any 1921, degut a les absències dels alpensins que estaven lluitant a la Guerra del Marroc, es deixa de ballar. Ara, pel que sembla, fins al 1935, quan es recupera de nou.
Publica La Vanguardia del 8-10-1935: "De los actos civiles y populares resaltó como a novedad, la típica 'Danza Alpensina', que hacia una infinidad de años [en conto 14] que estaba desterrada del programa de fiestas, constituyendo un éxito que no era de prever." Novament, es deixa de ballar durant la Guerra Civil, i es recupera, ara ja definitivament, per la Festa Major de 1941.



Petita mostra d'algunes de les fotos que vam poder veure a l'exposició de la Festa de la Dansa Alpensina celebrada l'any 2013. Aquestes fotos són de les famílies Casals, Vilardaga i Augé. Gràcies.












L’any 1958, l'Esbart Dansaire de Martorell va ballar la Dansa Alpensina en el Festival de Coros y Danzas de España, a Madrid (estadi Bernabéu). D’aquest fet només n’he sabut trobar el programa de la Prueba Provincial de Coros y Danzas de España, ⅫⅠ concurso nacional que es va celebrar el 2 de febrer de 1958 al Palau de la Música Catalana (d’on dedueixo la data de la ballada a Madrid).

Ens expliquen l’Hermina i el Xavier de Martorell, en la nota manuscrita que em varen fer arribar ja fa temps. Gràcies.
"Nosaltres varem ballar la Dansa Alpensina com a única peça que es podia escollir en tal demostració. Això era, més o menys, entre els anys 1955 i 1958, en el camp de futbol del Madrid (Bernabéu). No recordo l’any exacte perquè hi assistírem tres anys amb diferents danses, però una d’elles era la d’Alpens.
L’Esbart Dansaire de Martorell es fundà l’any 1953, i nosaltres, Hermínia i Xavier —aleshores de catorze i setze anys respectivament—, varem ser una de les sis parelles d’aquell esdeveniment. És per dir-vos que dues parelles vingueren a Alpens per a aprendre a ballar el vostre ball, que juntament amb un músic i una coreògrafa varem poder realitzar. El ballàrem arreu. I també és perquè us en assabenteu, que (era quan) el 'dictador' organitzava a Madrid los Coros y danzas de España demostración."


Entre els anys 1970 i 1972 es va ballar en molt indrets de les nostres comarques veïnes... A Borredà (vegeu La Vanguardia 8-1970), a Gironella (vegeu La Vanguardia 17-8-1972), etc.



Amb motiu de la celebració de les Festes de la Mercè 2001, vam tenir l'honor de ballar la Dansa a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Al matí, l'havíem ballada a la plaça de la Catedral.

La Dansa Alpensina -Barcelona, Festes de la Mercè 2001


Explica Pep Miquel Casademunt  —ex-ballador i actual col·laborador i impulsor de la Dansa— en una entrevista a La Rella: 

"Què se'n sap dels orígens de la Dansa?
La Dansa Alpensina és una dansa cerimonial. Els seus orígens semblen més aviat pagans i es remunten a l'època dels gremis de teixidors, filadors, paraires... que després de la Desfeta del 1714, varen ser abolits i varen passar a mans de Confraries dependents de l'església, passant a ballar la Dansa els pabordes de la Confraria. Del significat concret de la dansa no en sabem res perquè no trobem informació enlloc.

Com s'estructura la Dansa?
La Dansa està formada per una primera part amb els pabordes ballant sols, i una segona part amb la formació de les parelles i que en diem el "treure parelles". Seguidament es fa el Ball Cerdà que va ser introduït passada la Guerra Civil pel Miquel Casals.
Un cop acabat, es torna a tocar la Dansa i els pabordes conviden a ballar al públic, omplint-se la plaça de balladors. Es tanca la festa amb un vals jota que amb poc més d'una desena d'anys de tocar-se, el poble ja l'ha fet seu." Pots llegir l'entrevista sencera aquí.



L'any 2012, coincidint amb La Fira del Jovent, també vam celebrar la XI Trobada Internacional de Forjadors. I ho vam fer forjant la peça col·lectiva de "l'aixecada de la Dansa Alpensina", peça que podem contemplar al davant de la Fàbrica Vella, a tocar de la carretera, passat el Ramal en direcció a Berga.


I fins aquí hem arribat. Sóc conscient que no he explicat quasi res de tot el que és i representa la nostra Dansa i, menys encara, de les vivències que tots i cadascun de nosaltres hem gaudit al seu voltant. Ja em disculparàs.
Prometo, però, anar publicant —tan bonament com sàpiga i quan el temps em permeti— tot el que trobi i el que vosaltres em vulgueu fer arribar.


Les fotos de la Festa de la Dansa Alpensina celebrada l'any 2013

Alpens, Festa de la Dansa Alpensina 2013


Uns quants vídeos de la Dansa Alpensina (1961 – 2002)

Quan el Lluís Bosoms i el Pep Miquel Casademunt em van deixar aquella cinta VHS (de ja fa més de 10 anys) per a digitalitzar-la, encara els vaig donar les gràcies, innocent!
Ja m'entendràs: resulta que la punyetera cinta estava enganxada (si vas néixer al segle passat, entendràs que això passava sovint). Però, és clar, jo sóc tossut, ja ens coneixem. No estava pas disposat a perdre'm els dos minuts, dos, d'un vídeo de la Dansa de 1961 que, em diuen, hi ha al començament de la cinta.



Gràcies a un parell de cintes desmuntables que m'aconsegueix el Lluís Bosoms, amb prou paciència i uns quants parenostres, finalment, faig rodar la cinta entremaliada en el reproductor que em deixa l'Albert Garcia. Sorpresa! La cinta dura més de dues hores i mitja, ningú recorda qui la va gravar i, menys encara, quins van ser els autors de les nou filmacions que s'hi poden veure. Alegria!
La digitalitzo tota de cap a peus, separo les nou edicions, les penjo a Youtube i de pet al blog.
Encara ara somnio danses per tot arreu... Com quan vas a caçar bolets, que et passes uns quants dies amb la closca plena de rovellons? Doncs això!
Res, no t'entretinc més! Mira els vídeos i si hi reconeixes l’autor/a d’algun d’ells, digues-m’ho, que d'educats és donar les gràcies.

En el vídeo de 1961, la música de la Dansa l'he posada jo perquè no hi havia so. Ah! I no hi he tret els fotogrames que hi havia al començament de la cinta, que no tenen absolutament res a veure amb la Dansa, però sí que tenen a veure amb els meus records, i amb els de molts de vosaltres, segur. Ja em sabràs disculpar. Et deixo que endevinis de què va la cosa...

Els pocs autors de les filmacions que hi he sabut reconèixer: Jaume Sesé (1961) i Llorenç Talavera (1991).
Hi aniré posant la resta, si m’ho aneu dient.



Comentaris

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 30 DIES

La llegenda del comte Arnau i els sarraïns, Joan Amades i Alpens

Alpens, de l'envelat al teatre... Un viatge al segle passat

Tot recordant Rusiñol... 'L'alegria que passa' i Alpens

Festa Major d’Alpens 2023 - Reportatge fotogràfic