La cobla infantil d’Alpens, inicis del segle passat

Catorze joves músics d’Alpens que van actuar als inicis del segle passat (dedueixo que entre els anys 1901 i 19051), sota la batuta d'Andrés Andreu, llavors mestre del poble. Ja érem així d'eixerits.

Publica La Vanguardia del 3 de juny de 1901, a Notícias de Cataluña: "El domingo y lunes próximo pasados tuvimos el gusto de admirar en esta villa la copla infantil de Alpens, que tan acertadamente dirige el ilustrado maestro de aquel pueblo don Andrés Andreu.
Llamaban la atención por su corta edad y por el ajuste y precisión con que ejecutaron varias piezas de su repertorio. En todos los actos que tomaron parte mostraron su habilidad è inteligencia en el arte, siendo muy aplaudidos. Es de advertir que los tiernos músicos (los hay de nueve años) hace poco tiempo que se dedican al divino arte. Nuestra felicitación al señor Andreu por sus constantes desvelos en organizar una copla que llama tan justamente la atención."

Jaume Sala Sivillà ─en el llibre OSONA, RIPOLLÈS I BERGUEDÀ - Itineraris i camins ramaders  (pàg. 54)  Editat per Rafael Dalmau (Barcelona, 1968)─ explica, parlant d’Alpens:
"ALTRES FACÈCIES. ─ L’any 1905, a Alpens, hi havia hagut formada una banda d’instruments de vent formada per joves que no passaven dels quinze anys. Eren dotze (jo en compto catorze, en la foto), els components i llurs induments eren capell de palla, corbatí, i vestit de vellut color marró. Actuaven a poblets veïns, a Berga, Ribes de Freser i Ripoll."

Andrés Andreu fou mestre d’Alpens fins al setembre de 1902. Vegem La Vanguardia del 10 de setembre de 1902.



6-9-2019Biografia del mestre i director ANDREU ANDREU BAUZÀ

Andreu Andreu, "nasqué a Santa Margalida el 10 de novembre de 1868. Fill del manacorí Pere Antoni Andreu Pastor i de la serverina Margalida Bauçà Ferrer.
L’any 1884 inicià els estudis de magisteri i el 23 de juny de 1887 obtingué el títol de Mestre Elemental de Primer Ensenyament.
Després d’uns primers anys exercint com a mestre interí a diverses escoles de la península (Conca i Osca), el curs 1891-1892 prengué possessió de l’Escola Unitària de nins d’Orient.
Durant el curs 1892-1893 exercí a les escoles d’Orient i de Fornells (a partir del 5 de gener de 1893).
El dia 1 de setembre de 1893, Andreu Andreu prengué possessió de l’Escola Unitària de nins de Pòrtol i Catalina Garí de la de nines de Llucmaçanes. Però dos mesos després, ambdós renunciaren a les noves destinacions. Acceptades les renúncies, el matrimoni va continuar a les Escoles Unitàries de Fornells.
Durant la seva estada al poble, Andreu Andreu va dirigir una de les dues bandes de música locals.
El 15 de juny de 1895, nasqué la seva filla Margalida al domicili familiar, al carrer Major núm. 57 de Fornells.

Aprovades les oposicions (11-01-1899), el 6 de març, Andreu Andreu cessà com a mestre de l’Escola de Fornells, per incorporar-se a l’Escola d’Alpens (Barcelona) amb el sou de 500 pessetes anuals.

Durant l’estada d’Andreu Andreu a Alpens, el 6 de novembre de 1900 va fundar una banda infantil. [Aquí publiquen algunes referències i la foto de la Cobla que encapçala aquest article del blog 'Gent d'Alpens']
El dia 31 d’agost de 1902 va cessar com a mestre d’Alpens i l’endemà prengué possessió de l’Escola Unitària de nins de Banyalbufar amb un sou anual de 625 pessetes."

↪ Més informació de la família Andreu Garí i aquesta nissaga de mestres. [PDF, 1,58 MB]

Font: Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca del GOIB i l'AMEIB - C/ Antoni Torrandell, 59 . Inca - Aulí Ginard, Antoni - Torres Flores, Aina Maria - Pons Julià, Joan



1.  3-6-2020 | Tot i que per la informació de què disposava quan vaig publicar aquest article, situava aquesta Cobla entre els anys 1901 i 1905; l'altre dia, mentre treballava formatant els programes de festes per a publicar-los a "Alpens, de l'envelat al teatre... Un viatge al segle passat", em vaig adonar que en el programa de la Festa Major d'Alpens de l'any 1907 hi diu que "per tocar sadanas y altres balls, está contractada l'ORQUESTA D'ALPENS."

Més endavant, el programa de l'any 1915 convida als alpensins a celebrar la "Tornaboda general a la hermosa Font de la Pixarella, ahont després d'haver brenat hi haurá Ball. [I recorda que] per aquest dia está contracatat l'aplaudit TERCETO ALPENSÍ."

I finalment, en el programa de l'any 1917, torna a esmentar "l'aplaudit TERCETO ALPENSÍ" per amenitzar els balls de la Tornaboda.

Vist tot plegat, avui podem concloure que la història de Cobla Infantil d'Alpens i la seva possible herència (orquestra i tercet), va de l'any 1901 fins al 1917, com a mínim. A veure si, entre tots, trobem més informació que ens pugui ajudar a contextualitzar una mica més tot plegat. Temps al temps.



  D'aquests temps, també: Excursió a Alpens, Santuari de La Quar, Vilada y Sant Jaume de Frontanyà

Comentaris

  1. Recordo que el meu avi, Ramon Perat Casals, del Serradet, m'explicaba que ell tocaba el fiscorn a la banda del mestre Andreu. Al 1901 tenia onze anys (havia nascut al 1890) i, per la fesomia, segons altres fotos que tinc d'ell, podria molt be ser el segon per l'esquerra de la fila del mig. Però no n'estic segur, és clar...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pel comentari, Jaume. Molt enriquidor per a tots. Si més endavant trobes alguna referència més del teu avi o d'Alpens, ja m'ho faràs saber.
      Salut i força des d'Alpens. Una abraçada.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la teva visita i pel comentari. Torna aviat, ens hi trobaràs sempre.
Lluís, Gent d'Alpens

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 30 DIES

La llegenda del comte Arnau i els sarraïns, Joan Amades i Alpens

La masia del Graell d'Alpens, la capella de Sant Joan (1714), la pallissa i la teuleria

Festa Major d’Alpens 2023 - Reportatge fotogràfic

De quan érem petits... I anàvem a 'col·legit' amb les monges