Joana Matia Borau (1908 - 1991), la primera alcaldessa d’Alpens (1936)

(Article actualitzat el novembre de 2013 i el febrer de 2021)  

Una dona del PSUC, empresonada pel règim franquista durant 10 anys pel sol fet d'haver estat quatre mesos alcaldessa d'Alpens, del juliol a l'octubre de 1936. La primera alcaldessa del poble.
El seu delicte? Ser mestra d'escola, d'esquerres, i haver cregut en la República. Imperdonable, per a la dictadura franquista! Una dictadura que va perseguir, empresonar i fins i tot executar a qualsevol que no fos addicte al (seu) règim.

  Font: espais web de la UCM
Tres anys de guerra civil i trenta-set de dictadura que cal tenir ben presents quan vegem rebrotar nous/vells moviments de caire feixista. Sovint, els reconeixereu per la seva violència i actituds insolents.

Eren els temps en blanc i negra de la dictadura franquista. Vegem, per exemple, la primera edició del NO-DO (4-1-1943), el noticiari oficial del règim. Una "projecció setmanal en tots els cinemes del 'territorio nacional, posesiones y colonias', amb caràcter obligatori fins a setembre de 1975, quan passa a ser voluntària la seva exhibició fins al seu tancament el maig de 1981." (font: rtve.es/filmoteca/)


Del llibre d'actes de l'Ajuntament d'Alpens (31-7-1936) [PDF 454 kB]
Universidad Complutense de Madrid - Alcaldesas y concejalas municipios españoles (1924-2010). [PDF 6,4 MB]


Memòria de la presó de dones de les Corts (Barcelona, 1939-1955) - Barcelona any zero: el llibre d'entrades de 1939 [PDF, 1,01 MB]

"De la 'alcaldesa' —sense més explicació— anomenada Joana Matia Borau, de trenta anys, ingressada el 16 de març de 1939, hem pogut esbrinar algunes dades gràcies al inestimable suport dels seus familiars. La detenció de Joana va ser motivada per haver sigut batllessa de la població d’Alpens, propera a Ripoll, en 1936.
Pàg. 4, anotació (11)  [PDF, 1,02 MB]
Mestra infantil de professió, fou depurada i separada definitivament del servei en 1941.
Empresonada a Les Corts el 15 de febrer de 1939, i commutada la pena de vint anys per la de sis anys i un dia de presó, va haver d’esperar al 1949 per aconseguir l’indult (Arxiu del Tribunal Militar Territorial Tercer de Barcelona, ATMTT, causa 7.269)."Tesi doctoral de Fernando Hernández Holgado (UCM) - La prisión militante: las cárceles franquistas de mujeres de Barcelona y Madrid (1939-1945) pàg. 75-127 - [PDF 7,2 MB]

"En el libro de entradas aparece como Juana María [sic] Borau, natural de Barcelona. Casada. 30 años. Ingresada el 16 de marzo de 1939, sin que conste la fecha de baja. Su nombre también aparece registrado en el Padrón Municipal de diciembre de 1940. (AMA. Distrito 3. Tomo 45).

Su hija mayor, Elena Mercadé Matia, nacida en 1931, todavía recuerda sus visitas a Les Corts cuando era niña, incluso acompañada de su padre –Jesús Mercadé Aguadé- que clandestinamente se desplazaba desde Francia bajo falsa identidad para ver a su esposa, según la noticia que ha podido facilitarme el hijo de Elena, Hans-Jürgen Ploenes Mercadé, con fecha 19 de enero de 2009.""Pioneres del municipalisme feminista (1934-1939)", al portal de la Fundació Josep Irla

 "Al llarg de la Guerra Civil, una trentena d’altres dones de diverses organitzacions polítiques i sindicals (CNT, ERC, POUM, PSUC i UR) completaran la nòmina de pioneres del municipalisme feminista republicà, una experiència malauradament efímera.
La Dictadura franquista acaba amb la democràcia i els drets i llibertats de les dones que tant havien costat d’aconseguir i porta pràcticament a totes elles a l’exili o a la presó."De Lluís Bosoms Icart - Ajuntament d'Alpens - Secretaria:

He comentat a l’arxiver itinerant de la Diputació de Barcelona la recerca que vas fer l’altre dia sobre l’alcaldessa Joana Matia Borau i ha localitzat l'acta de presa de possessió de la plaça de mestra. Te l’adjunto escanejada.
També ha trobat l’alta al padró d’habitants d’ella i de les seves dues filles (això no t’ho adjunto, perquè surt d’altra gent al mateix full)."

Gràcies a les dades que ens ha fet arribar, podem afirmar que Joana Matia va prendre possessió de la plaça de mestra d'Alpens el 28 de novembre de 1934 i es va empadronar l'1 de desembre. Tenia 26 anys.

Casada amb Jesús Mercadé (que es va haver d'exiliar a França), tenien dues filles: Elena (de 2 anys) i Mercedes (de 4 mesos). Vivien als pisos de l'ajuntament vell, a la Placeta.

Dos any més tard (juliol de 1936), era nomenada alcaldessa d'Alpens. Càrrec que ostentà encara no quatre mesos. Empresonada l'any 1939, no aconseguí l'indult fins al 1949. Deu anys.

Comentaris

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 30 DIES

Fent camí amb el grup 'Carrer de la Poesia, 14' d'Alpens (2016 - 2022)

La llegenda del comte Arnau i els sarraïns, Joan Amades i Alpens

Alpens 2022, en imatges! Bones festes de Nadal

El poeta Agustí Bartra i el seu bastó (de boix) d'Alpens

Tot recordant Rusiñol... 'L'alegria que passa' i Alpens