El Ferrer d’Alpens, film de J. Sesé (1968) – Fira del Jovent, Trobada de Forjadors

A les portes d’una nova edició de la Fira del Jovent d’Alpens, fira que enguany acull la XII Trobada Internacional de Forjadors, poder compartir aquest vídeo amb vosaltres és tot un honor.
La cinta porta per títol: Fragments d'una pel·lícula filmada en Súper-8 per Jaume Sesé els anys 1967-1968  a Alpens. Ferrer d'Alpens. Una pel·lícula (ara en VHS) que l’Ajuntament d’Alpens m’ha deixat per tal de digitalitzar-la i compartir-la en aquest blog. Gràcies.

Pel·lícula sobre Joan Prat i Roca, (1898 - 1985), ferrer i forjador d'Alpens.
Guió, direcció i muntatge: Jaume Sesé Rovira (1924 - 2008).

Narrada pel propi Sesé i amb els germans Ventura i Joan Prat de protagonistes, aquesta pel·lícula ens presenta l’ofici de ferrador (amb Ventura Prat) i el de forjador (amb Joan Prat). Oficis que, sovint, s’aplegaven en un de sol: el ferrer!

"A tots ens agrada anar ben calçats —narra Sesé—, dóna una gran sensació de confort. Els matxos també ho necessiten. Veurem el Ventura, fent de sabater i de callista. Aquesta sí que és una feina que, a cuitat, ha desaparegut del tot!"

La meva tria d'alguns fotogrames de la pel·lícula.

"Entre altres, hi ha un home a Alpens, que en podria ser la seva personificació: és el Joanet, el ferrer! Reposat, clarivident, sempre amb una broma a flor de llavi... No hi cap dubte que n’aprens més parlant amb ell que escoltant la tele. Doncs mira, aquest home, a base de cops de mall, ha cobert Alpens de petites meravelles. Seguiu-me!", ens convida Sesé.


Sense editar i tal com raja. Tot i que és un vídeo realment genial, han passat molts anys, i moltes còpies i canvis de format per arribar fins aquí. Valgui com a document, si més no. —Banda sonora original de la pel·lícula: "El ball de la civada",. "Tocata i fuga en re menor, BWV 565" de Johann Sebastian Bach i "La Filadora".

"Adéu, Alpens, fins a reveure!", s’acomiada Sesé. Adéu, Jaume. Gràcies per tot.

  La vida i obra de Joan Prat i Roca (Alpens, 1898 - 1985)
  Més, sobre Jaume Sesé Rovira (1924 - 2008)
  L'última edició de la Fira: La Batalla d'Alpens 1873 - Fira del Jovent 2013

Comentaris

 1. Era un gran ferrer i una gran persona. Nosaltres érem veïns, recordo que quan era petita m'encisava com treballava a la ferreria amb la porta sempre oberta, molt a prop de casa.

  I, quan vaig ser més gran, havíem tingut algunes converses a la fonda, i llavors em vaig adonar que era un home culte, afable i excepcional. I un artista! Però això no cal ni dir-ho, ho diuen totes les peces que han convertit Alpens en un museu al carrer, i han permès que el seu entusiasme ara tingui seguidors, de casa nostra i internacionals.

  Gràcies per fer-nos arrbar aquest document, Lluís. M'ha emocionat molt.

  (Roser Iborra Plans)

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies a tu, Roser.
   Li deia a l’Enric Pla que honorar la bonhomia i la qualitat artística del Joanet, ens honora a tots plegats. I no ens oblidem del Jaume Sesé, va ser ell qui va fer el vídeo!

   Deia jo, d’en Joan Prat ( Post 24-8-2010)... Treballador incansable, vestit sempre de feina, apassionat pescador, enamorat del seu poble i compromès amb Catalunya; el Joanet, sempre amb una diari sota el braç, tenia temps per a tothom.
   Feia cinc dies que havia complert vuitanta-set anys, quan, el 5 d'Agost del 1985 s'acomiadava d'aquesta -la seva terra- amb la mateixa bonhomia i dignitat, que sempre ens havia transmès.
   Si mai tens d'explicar com és un gran home, pensa en ell, no t'equivocaràs!
   Una abraçada, Roser.

   Elimina
 2. Gran document! i un grandissim forjador, el Joan Prat ens va deixar un llegat molt important d'elements de ferro forjat per tots els racons dels carrers d'Alpens! d'aquí a pocs dies tindrem a més d'un centenar de forjadors al poble, i segur que tots com jo mateix admirarem les seves obres una vegada més, per seguir-ne aprenent una mica més d'aquest ofici i d'aquest ric patrimoni que ens va deixar!
  Segurament gràcies a ell aquest proper cap de setmana, tornarem a sentir a repicar les encluses!

  Moltes gràcies pel document!

  Enric Pla Montferrer

  ResponElimina
  Respostes
  1. Que repiquin, que repiquin, Enric. Fort i clar!
   Gràcies pel comentari. Honorar la bonhomia i la qualitat artística del Joanet, ens honora a tots plegats.
   En aquest vídeo compartim dues passions de dos homes que, si bé ja no els tenim entre nosaltres, sí que gràcies a les seves obres, continuen vius en el nostre record: en Joan Prat, amb la forja; i en Jaume Sesé, amb les seves pel·ícules. Gràcies.

   Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la teva visita i pel comentari. Torna aviat, ens hi trobaràs sempre.
Lluís, Gent d'Alpens

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 30 DIES

Alpens, Fira del Jovent 2023

La llegenda del comte Arnau i els sarraïns, Joan Amades i Alpens

Tot recordant Rusiñol... 'L'alegria que passa' i Alpens

EXTRA! EXTRA! La Batalla d'Alpens a la premsa de juliol de 1873