El Ferrer d’Alpens, film de J. Sesé (1968) – Fira del Jovent, Trobada de Forjadors

A les portes d’una nova edició de la Fira del Jovent d’Alpens, fira que enguany acull la XII Trobada Internacional de Forjadors; poder compartir aquest vídeo amb vosaltres és tot un honor.

La cinta porta per títol: Fragments d'una pel·lícula filmada en Súper-8 per Jaume Sesé els anys 1967-1968  a Alpens  ─ Ferrer d'Alpens    Una pel·lícula (ara en VHS) que l’Ajuntament d’Alpens m’ha deixat per tal de digitalitzar-la i compartir-la en aquest blog. Gràcies.

Pel·lícula sobre Joan Prat i Roca,  (1898 - 1985), ferrer i forjador d'Alpens.
Guió, direcció i muntatge
Jaume Sesé Rovira (1924-2008)
Narrada pel propi Sesé i amb els germans Ventura i Joan Prat de protagonistes; aquesta pel·lícula ens presenta l’ofici de ferrador (amb Ventura Prat) i el de forjador (amb Joan Prat). Oficis que, sovint, s’aplegaven en un de sol: el ferrer!

—A tots ens agrada anar ben calçats ─narra Sesé─, dóna una gran sensació de confort. Els matxos també ho necessiten. Veurem el Ventura, fent de sabater i de callista. Aquesta sí que és una feina que, a cuitat, ha desaparegut del tot!—

La meva tria d'alguns fotogrames de la pel·lícula.
Entre altres, hi ha un home a Alpens, que en podria ser la seva personificació: és el Joanet, el ferrer! Reposat, clarivident, sempre amb una broma a flor de llavi... No hi cap dubte que n’aprens més parlant amb ell que escoltant la tele. Doncs mira, aquest home, a base de cops de mall, ha cobert Alpens de petites meravelles. Seguiu-me! ─Ens convida, Sesé.


Sense editar i tal com raja. Tot i que és un vídeo realment genial, han passat molts anys,
i moltes còpies i canvis de format per arribar fins aquí. Valgui com a document, si més no. 


Adéu, Alpens. Fins a reveure! ─S’acomiada. Adéu, Jaume. Gràcies per tot.

[Banda sonora original de la pel·lícula: ─ El ball de la civada.Tocata i fuga en Re menor BWV 565 de Johann Sebastian Bach.I, La Filadora]


4 comentaris :

Nosaltres ha dit...

Era un gran ferrer i una gran persona. Nosaltres érem veïns, recordo que quan era petita m'encisava com treballava a la ferreria amb la porta sempre oberta, molt a prop de casa.

I, quan vaig ser més gran, havíem tingut algunes converses a la fonda, i llavors em vaig adonar que era un home culte, afable i excepcional. I un artista! Però això no cal ni dir-ho, ho diuen totes les peces que han convertit Alpens en un museu al carrer, i han permès que el seu entusiasme ara tingui seguidors, de casa nostra i internacionals.

Gràcies per fer-nos arrbar aquest document, Lluís. M'ha emocionat molt.

(Roser Iborra Plans)

Enric Pla Montferrer ha dit...

Gran document! i un grandissim forjador, el Joan Prat ens va deixar un llegat molt important d'elements de ferro forjat per tots els racons dels carrers d'Alpens! d'aquí a pocs dies tindrem a més d'un centenar de forjadors al poble, i segur que tots com jo mateix admirarem les seves obres una vegada més, per seguir-ne aprenent una mica més d'aquest ofici i d'aquest ric patrimoni que ens va deixar!
Segurament gràcies a ell aquest proper cap de setmana, tornarem a sentir a repicar les encluses!

Moltes gràcies pel document!

Enric Pla Montferrer

Lluís Suriñach ha dit...

Que repiquin, que repiquin, Enric. Fort i clar!
Gràcies pel comentari. Honorar la bonhomia i la qualitat artística del Joanet, ens honora a tots plegats.
En aquest vídeo compartim dues passions de dos homes que, si bé ja no els tenim entre nosaltres, sí que gràcies a les seves obres, continuen vius en el nostre record: en Joan Prat, amb la forja; i en Jaume Sesé, amb les seves pel·ícules. Gràcies.

Lluís Suriñach ha dit...

Gràcies a tu, Roser.
Li deia a l’Enric Pla que honorar la bonhomia i la qualitat artística del Joanet, ens honora a tots plegats. I no ens oblidem del Jaume Sesé, va ser ell qui va fer el vídeo!

Deia jo, d’en Joan Prat ( Post 24-8-2010)... Treballador incansable, vestit sempre de feina, apassionat pescador, enamorat del seu poble i compromès amb Catalunya; el Joanet, sempre amb una diari sota el braç, tenia temps per a tothom.
Feia cinc dies que havia complert vuitanta-set anys, quan, el 5 d'Agost del 1985 s'acomiadava d'aquesta -la seva terra- amb la mateixa bonhomia i dignitat, que sempre ens havia transmès.
Si mai tens d'explicar com és un gran home, pensa en ell, no t'equivocaràs!
Una abraçada, Roser.