Tanca la fàbrica de la SATI a Alpens.

Després de més d'un any de l’adjudicació (l'octubre del 2013) de l'àrea de producció de teixits tècnics de la SATI (en liquidació) al grup francès Mortelecque, ara, això s'ha acabat!

Aquesta setmana s'acaben de retirar les últimes màquines i tanca, definitivament, la fàbrica d'Alpens.  


Ha funcionat prop de 42 anys (1973-2015), i ho ha fet bé! En harmonia, generosa en els fets i en les formes, silenciosament ben endreçada, i amb respecte cap al medi i el poble. Ara, la gent que hi treballava, es veurà obligada a desplaçar-se a la Garriga o a passar a l'atur. Una bona batzacada.

Situada a l'era on abans es feia la batuda i s'aixecaven els pallers (mira't les fotos), i a un cop de roc de la que havia estat “la Fàbrica” de dalt (1925 -1967), juntament amb les fàbriques de Cal Teta i de Cal Miqueló, ha esdevingut l'últim colofó d'una llarga tradició tèxtil al poble.

Una tradició que es remunta a mitjan segle XVIII en què (tot i que tothom intentava declarar el mínim possible, per tal de pagar menys de la bolla)  ja trobem declarats 21 telers.

Ara, ens deixa un espai, de futur incert, que crec que hauríem de vetllar amb diligencia.
Ja sigui a través de la iniciativa privada, d'una fundació pública i/o privada (que bé es podria crear), del cooperativisme o la iniciativa pública, voldria demanar a l'Ajuntament d'Alpens que encapçali aquesta engrescadora tasca.


Veig un espai a tocar de la carretera i del passeig, d'urbanitzacions ja establertes, de l'escola i el seu pati, del consultori i la sala de noves tecnologies, de les cases i la gent del carrer de dalt, de l'edifici polivalent de la fàbrica vella i els seus aparcaments, de la pista esportiva... Un espai engrescador!

Veig ─ja em disculparàs la gosadia─ l'era del poble a tocar.