EXTRA! EXTRA! La Batalla d'Alpens a la premsa de juliol de 1873

L'aire fa olor de por, i de suor freda... La lluna, avui descaradament plena, delata l'esgarrifós trepitjar dels més de dos mil homes que s'han fet seus els carrers, les cases i tots els voltants del poble. Dos exèrcits s'enfronten a mort, a baioneta calada, pels estrets i rosts carrers del poble.

De fons, com qui se'n fot de tot plegat, se sent la xaranga dels zuaus tocar valsos i marxes militars.

L'estrèpit dels trabucs i la sòrdida remor dels crits i planys que ressonen per tot arreu, xuclen l'ànim dels alpensins que preguen al déu que no coneixen perquè els protegeixi. La mort s'ha fet mestressa i senyora del poble.


Dedicat a la nova edició de la Fira del Jovent d'Alpens d'enguany (24-5-2015), en la qual commemorem (biennalment) el fet d'armes de la tercera guerra carlina (1872-1876), conegut com la Batalla d'Alpens (9-7-1873).

Muntatge fotogràfic de la representació d'enguany.


  Música: "To the Unknown Man", Vangelis.

FONTS i AGRAÏMENTS

El meu agraïment i reconeixement a la Biblioteca de Catalunya. Barcelona, font de les publicacions de "La Imprenta", "La Flaca" i "La Campana de Gràcia" que aquí et presento.
Publicació i repositori: ARCA Arxiu de revistes catalanes antigues - MDC Memòria Digital de Catalunya. ─Gràcies per posar-nos a l'abast aquest repositori. És tot un honor poder-lo compartir.

I gràcies, també, a la Biblioteca Virtual de Premsa Històrica del Ministerio de Cultura i a la Hemeroteca digital de la BNE per les publicacions de "El Menorquin" i "La Ilustración Española y Americana", respectivament.

LA PREMSA

- La Imprenta (1871-1878) - «El dia 28 d'agost de 1871, en vigílies de la primera vinguda a Barcelona del rei Amadeu I, El Telégafo tornà a ésser prohibit. L'endemà mateix sortia, sense donar explicacions [...], amb el nou títol de La Imprenta.» Amb doble edició de matí i tarda.
Conèix la MDC!
Memòria Digital de Catalunya
[ARCA][Descripció][El diari]

- La Flaca (1869-1873) - Revista Liberal i anticarlina, considerada com la publicació més incisiva i crítica de la realitat del seu temps.» [ARCA][Descripció][El setmanari][Viquipèdia]

- La Campana de Gràcia (1870-1934) - Setmanari satíric, republicà i anticlerical, fundat per Innocenci López el 8 de maig de 1870 [Descripció][El setmanari][Viquipèdia]

- El Menorquín (1869-1873?) - Es defineix com a «el órgano republicano federal de la isla de Menorca»  [Descripció][El diari]

- La Ilustración Española y Americana (1869-1921) - Es presenta com el «Periòdic de ciències, arts, literatura, indústria i coneixements útils». [Viquipèdia][El setmanari]PUBLICACIONS DE LA SETMANA DEL DIMECRES DE LA BATALLA,
9 DE JULIOL DE 1873

[amb la portada de cada publicació i les pàgines corresponents que parlen de la batalla]


─ divendres, 11  -  Descalabro de la columna de Cabrinety

Arriben els primers rumors a Barcelona que «la columna Cabrinety ha sido deshecha en Alpens por los facciosos, perdiendo la artillería y caballería y sufriendo muchísimas bajas, y que el mismo Cabrinety ha pagado con la vida su arrojo. Que grave seria» ─es lamenten.

[La Imprenta, pàg. 2 - PDF 712 kB] -

─ divendres, 11  -  Desgracia en las escabrosidades de Alpens

«El ministerio de la guerra ha dejado a Cataluña en un abandono incomprensible ─retreuen.
A esto se debe la desgracia que ha experimentado Cabrinety […] en las escabrosidades de Alpens. Noticia que ha producido estupor en esta ciudad.» ─publica l'edició de la tarda.

«Tal vez 
─continua─ la columna fuerte de unos 1200 hombres, con artillería y caballería, haya podido quedar toda prisionera, muerto Cabrinety, y apoderándose los carlistas de todo el material de guerra, bagajes, dinero, etc.»

-[La Imprenta, pàg. 2 - PDF 717 kB] -

─ dissabte, 12  -  Saballs, dueño de la montaña

La plaça la Constitució, actual plaça Sant Jaume de Barcelona, acull les primeres manifestacions pel que qualifiquen com «el desastre de Alpens», gràcies al qual ─afirmen─ «Saballs ha quedado dueño de la montaña y nadie se considera seguro en las poblaciones rurales.»

[La Imprenta, pàg. 2 - PDF 744 kB] -

─ diumenge, 13  -  Catástrofe de Alpens

«El brigadier ─lamenten─ cayó mortalmente herido, atravesado el cuello de un balazo. La pérdida del jefe ─continua─ desbandó a las tropas, que se encerraron en las casas de la calle inmediata a la iglesia, en donde se defendieron […] hasta que los carlistas empezaron a incendiar algunas».
Fet que, de ser cert, ens pot donar una idea dels estralls viscuts pels alpensins aquella nit.

No oblidem que l'endemà, ambdós exercits contendents (amb més de dos mil dos-cents soldats) continuaren els seus camins, sense importar-los ni poc ni molt el desastre que havien organitzat en el poble; deixant-nos, està clar, tots els morts i alguns dels ferits per tal que ens en féssim càrrec nosaltres.

No he trobat ni una sola publicació que parli del que va representar tot plegat per a la gent d’Alpens. Si exceptuem, és clar, quan s’hi refereixen per a acusar l’Alcalde i el sometent (per cert, la República els havia il·legalitzat tots) de col·laboracionistes amb els carlins. Fet que tampoc em sorprendria, si tenim en compte que, aquest, era un territori carlí per excel·lència.

[La Imprenta, pàgs. 2, 3 i 4 - PDF 1,21 MB] -

PUBLICACIONS DE LA SETMANA DEL 14 AL 20 DE JULIOL DE 1873
[amb la portada de cada publicació i les pàgines corresponents que parlen de la batalla]


dilluns, 14  -  Salvajes insultos al cadáver de Cabrinety

«La catástrofe de Alpens y los salvajes insultos que después de ella hicieron aquellos cafres (nosaltres, els alpensins) al cadáver de Cabrinety, contribuirán sin duda a que la guerra tome en adelante un sesgo de ferocidad que hasta ahora por fortuna no tuvo.» ─pontifiquen.

[La Imprenta, pàg. 2 - PDF 744 kB] -

─ dimarts, 15  -  Cabrinety, el terror de los carlistas

Després de constatar les dificultats per localitzar el cadàver de Cabrinetty (gens estrany, si tenim en compte, com deia, que l'endemà al matí ja havien marxat tots els soldats), conviden els barcelonins a manifestar-se «en honor del bizarro y malogrado brigadier, terror de los carlistas.»

[La Imprenta, pàg. 2 - PDF 715 kB] -

─ dimarts, 15  -  Dícenme que Alpens está ardiendo

Segons el relat d'Alzamora, l'assistent del Brigadier, les tropes carlines no superaven els 1.100 homes (en les seves memòries, Doña Blanca parla de 1.050) i es confirma que l'alcalde d'Alpens fa arribar un missatge a Cabrinetty en qual li diu que les tropes carlines (en nombre, ara, d'uns 1.200 homes) se'n van cap a Sant Quirze. Ja tenim l'emboscada preparada!

«Todas las alturas contiguas quedaron coronadas de carlistas ─narra l’assistent─, bajando por la derecha Saballs, Vila del Prat entre la izquierda y el centro amenazándonos con cañones (doña Blanca diu que no en portaven cap), y Huguet saliéndonos por el frente protegido por la emboscada que tenían en el pueblo. 
Los carlistas ─continua─ nos pusieron en una situación muy comprometida... Mi amo, llegó a la entrada de la plaza, y apenas puso el pie en ella, cayó atravesado por una bala en la nuca sin tener tiempo de decir una palabra

No et perdis l'arenga de Juan Acosta, el llavors capità general de Catalunya, en la qual enardeix tots els catalans a venjar la mort de Cabrinetty en la desgraciada «catástrofe de Alpens».


─ dimecres, 16  ─una setmana dels fets─   ¡Cabrinetty ha muerto, la República está consternada!

«¿Y qué se hará ahora con los diez y siete pueblos que alzados en somaten contra las tropas, se unieron a las fuerzas de Savalls y se encontraban también en Alpens? ¡Vergüenza para estas poblaciones! ─exclamen. La aflicción de Cataluña ─sentencien─ es grande, la patria entera está afligida, y la República, consternada.»


─ dimecres, 16  -  La acción de Alpens, su ruina

«La desgraciada acción de Alpens, que parecía ser una victoria para los carlistas ─diuen─, habrá sido indudablemente la causa de su ruina». ─Encara haurien de passar més de dos anys per al final de les lluites a Catalunya.


─ dijous, 17  -  Alpens, población de cafres y de traidores

«Nos escriben de la montaña que empiezan a tener dificultades para ir a Alpens a recoger el cadáver del valiente y malogrado brigadier Cabrinety, y que para trasladarse a aquella población de cafres y de traidores se necesitan fuerzas que inspiren algún respeto
─Mira, no hi ha mal que per bé no vingui: després de tot això aconseguirem la construcció de la carretera actual.


─ divendres, 18  -  «¡Dios mío, soy muerto!» 

«El que hacía las veces de alcalde en este pueblo ─narra, ara, un testimoni presencial carlí─, mandó un parte a Cabrinety notificándole la marcha de aquellos (els carlins). Parte que recibió éste en la casa llamada "las Colladas".
Convencidos sin duda de que el intrépido Cabrinety marcharía, como siempre, a la cabeza de la fuerza que mandaba ─continua─, posesionáronse de una casa que hay bajo la Iglesia, y a los primeros disparos de trabuco cayó mortalmente herido, pudiendo aun sentarse en un banco de piedra de la puerta de una casa inmediata para pronunciar estas palabras que fueron las últimas: ¡Dios mío, soy muerto!»

Don Alfonso, su esposa y Saballs, estuvieron durante la acción en el camino de San Quirse, tras el cerro llamado "Roca de la Lluna".
En Alpens quedaron muy pocas personas, pues todo el que pudo marchar lo hizo para salvar su vida… Cuanto se dijo, pues, de que los carlistas habían sido auxiliados por la población… y el somaten…es falso, enteramente falso». 

[La Imprenta, pàgs. 2 i 3 - PDF 971 kB] -

─ divendres, 18  -  Últimas noticias de Cataluña

Ampli resum de la batalla (més o menys reeixit) que no té mes rellevància que el fet que parlem d'una publicació de Menorca.
Destacaria el telegrama enviat des de Madrid pel germà de Cabrinetty al seu fill a Mallorca, en el qual li manifesta (a nou dies dels fets) que «nada sabe el Gobierno oficialmente de la muerte del tío; si sabéis algo telegrafiar enseguida.» ─suplica.

[El Menorquín, pàg. 2 - PDF 1,07 MB] -

─ diumenge, 20  -  «Al recort de'n Cabrinety dediquém lo present número»

Aquí, "La Campana de Gràcia" ens presenta una biografia poètica i enaltida del brigadier.
«Lo greu dolor del nostre poble se evidencia ab los crits de ¡Venjansa! ¡Venjansa! ¡Venjansa!
Pero ah! Aquelles gotes de sanch que regaren los carres d'Alpens deixaren escrit son testament».

[La Campana de Gràcia, pàgs. 1, 2 i 3 - PDF 2,27 MB] -

─ diumenge, 20  -  La batalla d'Alpens, al teatre del Prado Catalán de Barcelona

El teatre d'estiu del Prado Catalán de Barcelona, presenta:
«Funciones para hoy domingo: A las 3, con gran rebaja de precios, el drama en 3 actos, «Los ladrones de la Calabria,» y el drama de circunstancias, titulado: "La batalla de Alpens".»
Tot plegat, un mostra de la transcendència dels fets d'Alpens, arreu.PUBLICACIONS DE LA SETMANA DEL 21 AL 27 DE JULIOL, i DIUMENGE 3 D'AGOST.
[amb la portada de cada publicació i les pàgines corresponents que parlen de la batalla]


─ dimarts, 22  -  El cadáver de Cabrinety no llegará hasta mañana a Barcelona

A tretze dies de la mort de Cabrinetty, «todavía no se puede fijar la hora de la llegada (del cadáver) que cuidaremos de poner en conocimiento de nuestros lectores. La llegada será por el ferrocarril de Granollers.» ─puntualitzen.

[La Imprenta, pàg. 2 - PDF 733 kB] -

─ dimarts, 22  -  Le arrancaron los bigotes, intentaron sacarle los ojos y otras brutalidades

«Los facciosos le pasearon varias veces en una escalera de mano por la población 
ens engalten, en parlar del cadàver de Cabrinetty─, le arrancaron los bigotes, intentaron sacarle los ojos y otras brutalidades, y luego lo arrojaron en un montón de basura donde le tuvieron mucho tiempo al sol. Esto se halla confirmado por el mismo estado del cadáver, uno de cuyos ojos está colgando y otro sacado de las órbitas aunque no llega a pender de ella».

Ai las! Mor d'un tret al cap, estem a ple estiu (del 1873!) i han passat quasi dues setmanes des dels fets. Molt bé no podia estar, diria.

[La Imprenta, pàg. 2 - PDF 747 kB] -

─ dijous, 24  ─dues setmanes dels fets─  Madrid: La Ilustración Española y Americana

Després de transcriure els fets publicats a "La Imprenta" de divendres passat (es veu que llavors el ─còpia i enganxa─, ja funcionava), ens presenta una breu ressenya de la vida de Cabrinetty, per acabar amb un retrat del brigadier i un gravat que porta per títol
«INSURRECCIÓN CARLISTA.─ acción de Alpens, en la cual fue muerto el brigadier Cabrinetty

[La Ilustración Española y Americana, pàgs. 3 i 4 - Enllaç extern]

─ divendres, 25  -  Barcelona entierra y aclama a Cabrinety. Los liberales dispuestos a acabar con el absolutismo de la montaña

Ens descriu, amb tota mena de detall, l’acte de l’enterrament de Cabrinetty, a Barcelona...
«Barcelona ha hecho en dos días seguidos dos manifestaciones anti-carlistas, tan importante la una como la otra» ─conclou el diari.
«Anteayer el recibimiento de la guardia civil y ayer el entierro de Cabrinety, han demostrado hasta la evidencia que en nuestra ciudad vive pujante el espíritu liberal en toda su integridad.»

[La Imprenta, pàgs. 2 i 3 - PDF 996 kB] -

─ diumenge, 27  -  Pobre Cabrinety, amb quina valentia els perseguies!

«Teníam no mes que una columna que treballaba contra dels carlins.
¡Pobre Cabrinety! Ab quina valentia ‘ls perseguies! Hasta quin punt cumplías ab lo tèu deber! [...]
Alpens es la seva tomba: cau ferit cara á cara al enemich.» ─exclamen.
«Ha mort com un valent: ja la sort dura / Un màrtir més á nostra causa dona. / ¡Ha mort! teixiu la fúnebre corona / Que ornarà sa callada sepultura».


─ diumenge, 27 de juliol -  El pueblo de Alpens, abandonado. 

Ens presenta una extensa BIOGRAFÍA del brigadier D. JOSÉ CABRINETY Y CLADERA i algunes peculiaritats (!) de la batalla que no em consten com a gaire versemblants…

«La tropa no halló en la población ningún habitante porque todos los hombres estaban en armas juntamente con los de todas las poblaciones limítrofes ─manifesten.
El pueblo de Alpens (estaba) abandonado.
Cabrinety ha muerto idolatrado por el pueblo catalán, que ha sabido hacer justicia a su talento militar, a su actividad incansable y sobre todo a su deseo ardiente de dar la paz a Cataluña.» ─conclou l'edició de La Flaca.

[La Flaca, pàgs. 1, 2 i 3 - PDF 2,67 MB] -─ diumenge, 3 d'agost  -  «L'entusiame s'ha mort, la república democrática federal ha acabat ab tot»

I acabarem amb la publicació de "La Campana de Gràcia", on ens mostra la preocupació per l'embranzida de la causa carlina després del fets de la batalla d'Alpens. ─Diu així:

«L'entusiame s'ha mort, la república democrática federal ha acabat ab tot: no hi ha esperansa: 'ls carlins se passejarán per tot allí hont vulguin sens que ningú 'ls digui res; estem perduts [...]
Hem saltat plens de justa indignació á buscar sang á doll per rentar la taca que volgueren inferirnos en les peladas serras de Alpens. Bé poble bé!»

[La Campana de Gràcia, pàg. 2 - PDF 1,57 MB] -


 Del programa «En guàrdia! 1714-2014» de TV3, amb Enric Calpena:

Enllaç extern a l'àudio de TV3
(Alpens, min 36:10 al 44:15)

Josep Cabrinetty i Cladera (Palma, 1822 - Alpens, 1873)
La matinada del Divendres Sant de 1873 començava el setge del general carlí Francesc Savalls sobre la ciutat de Puigcerdà.
Després de 25 llargues hores de combat, el coronel Cabrinetty salvava la capital històrica de la Cerdanya...Enllaç extern a l'àudio de TV3
(Alpens, min 38:50 al 43:30)

Francesc Savalls i Massot (La Pera, 1817 - Niça, 1886) Baró de Vidrà (1872) i marquès d’Alpens (1873).

És el més conegut i discutit dels qui lluitaren a Catalunya durant la tercera guerra Carlina. Cèlebre per la seva victòria en la batalla d'Alpens.