Els pallers de l'Era d'Alpens. Proposta (2016) - Conclusions del procés participatiu (2018) i més

(Article actualitzat el desembre de 2019)  

L'eficiència energètica, la creació d'un viver d'empreses i els cohabitatges per a la gent gran, incloent-hi l'escola, el consultori i la sala de noves tecnologies, tots plegats en un de sol per tal d'esdevenir... Els nous pallers del futur del poble!
Pensat a llarg termini, aglutinaria en un sol espai l'eficiència energètica i la sostenibilitat mediambiental, una eina de futur per als joves emprenedors del poble i el fet de "guanyar vida als anys" per a una vellesa digna. 

L'eficiència energètica, pal de paller.

Parlo de substituir la teulada d'uralita actual, que tard o d'hora s'haurà de treure inevitablement1, per plaques solars i incorporar la biomassa forestal (som un poble rural, envoltat de boscos) com a font d'energia tèrmica.  Depenent del projecte final —escollit a través d'un procés participatiu, obert a totes les sensibilitats i que el poble l'ha de confirmar—, no caldria necessàriament conservar les dues naus actuals tal com les coneixem ara. Penso en conservar l'estructura que sustenta la teulada (per a suport de les plaques solars), sense parets (tipus pèrgola) i/o amb alguns dels tancaments actuals... Hi ha moltes possibilitats, depenent d'allò que s'acabi decidint fer.

Jovent i gent gran, de costat, funciona! Dos projectes en un de sol:

Un petit viver d'empreses, que caldria estructurar d'acord amb un primer estudi de la possible demanda. Penso prioritàriament en el món artesanal, el treball en xarxa i la possibilitat d'estudiar, per exemple, a través de la Universitat Oberta de Catalunya UOC2. Per això haurem de disposar d'una connexió a Internet potent, com ara la fibra òptica. Em sembla que el consultori ja en disposa i potser es podria fer quelcom per incorporar-la al projecte.

I un projecte col·lectiu de vida cooperativa, per a compartir i autogestionar la vellesa: el fet de "guanyar vida als anys!" del cohabitatge3 (senior cohousing), prou conegut, contrastat i documentat. Per cuidar-nos els uns als altres!


Aquí, amb un estudi previ de la demanda (també), penso en petits habitatges individuals de 30-40 m² com a màxim, amb la seva zona comú corresponent que caldria estructurar. No descartaria la idea d'habitatges prefabricats de fusta, etc. d'inqüestionable bellesa i sostenibilitat i eficiència energètica provades, per a instal·lar segons demanda, la qual cosa ens estalviaria grans despeses inicials per posar en marxa el projecte. Caldria escollir la forma jurídica amb què es desenvoluparia el projecte. N'hi ha més d'una, contrastades i provades.  

La inclusió del consultori, l'escola i la sala de noves tecnologies:

Si parlem de futur, no podem fer-ho sense incloure aquests veïns i d'altres (penso en el cauet, per exemple) en el projecte, per tal de desenvolupar-ne la seva funcionalitat i millorar el servei que presten. Aquesta seria una bona ocasió.  

Reflexions finals:

A causa de la complexitat del que aquí proposo, desenvoluparia un pla d'implantació a llarg termini i tampoc descartaria la possibilitat de crear un patronat (o forma jurídica similar) per tal de tirar endavant el projecte. Crec que el primer objectiu seria redactar el projecte (no sé, tipus pla parcial) que inclogui els estudis pertinents de viabilitat urbanística, energètica i econòmica.

Tampoc descartaria la inversió privada. Al capdavall, estem parlant d'un projecte rural de gran calat pel que fa a sostenibilitat mediambiental i futur dels pobles rurals... Qui diu que no podria interessar a entitats, organitzacions o fundacions empresarials o bancàries!

I fins aquí la meva proposta —agosarada, ja ho sé— d'els Pallers de l'Era d'Alpens. Reconec i sóc conscient de la seva complexitat, però no deixa de ser un somni que, si volem, podem fer realitat. L'únic impossible és allò que no intentes, diuen.

Gràcies per escoltar-me. Visqueu molts anys!
Lluis Suriñach, alcalde d'Alpens 1979 - 1987

Junts, arribem on vulguem!

↪ El document de la proposta que he enviat a l'Ajuntament [PDF, 518 kB]

 
Quatre fotos de la Jornada de portes obertes que va organitzar l'Ajuntament.

Amb un bon esmorzar en el mateix espai, vam concloure a la Fàbrica Vella amb un repàs a la història de la Sati, l'explicació de la tasca desplegada per l'Ajuntament per tal de poder adquirir aquest espai, i, per acabar, vam poder escoltar una bona colla de propostes dels assistents a la jornada, ben engrescadores totes elles.
Es va concloure l'acte amb la distribució de butlletes per a poder expressar les nostres propostes.

L'Era d'Alpens



30-1-2017 | L'Ajuntament d'Alpens ens ha fet arribar un comunicat a tots els veïns, sobre el tema de la Jornada —LA SATI: passat, present i futur—, de la Jornada del dia 13 de novembre... Amb el resum de les propostes que es van fer i el detall de la resta de propostes rebudes posteriorment.

↪ El comunicat [PDF, 121 kB]

Com hauràs vist, som un poble amb empenta i amb moltes bones idees per al futur de tots plegats. 
Aquí insisteixo en la proposta de crear un patronat (o forma jurídica similar) per tal de desenvolupar, amb el màxim de participació i transparència, aquest projecte, encara per decidir.  
Ens afecta a tots, i entre tots hem de decidir què hi volem fer!



7-5-2018 | Quatre fotos del procés participatiu que va tenir lloc del 4 de febrer al 6 de maig de 2018 a la Fàbrica Vella d'Alpens.




Desembre 2019 | L'Estenedor 37, butlletí municipal de l'Ajuntament d'Alpens (pàg. 3)

REPRESA DEL PROCÉS PARTICIPATIU SOBRE LA SATI

"Per tal de seguir aprofundint en el pla de participació de la SATI, convoquem a tothom que hi estigui interessat el dissabte 14 de desembre a les 16’30 hores a la Fàbrica Vella.
"En les sessions que es van portar a terme l’any passat, es van treballar les diferents propostes dels participants; tot aquest contingut es va exposar a la sessió final del dia 6 de maig de 2018, però en aquells moments encara no disposàvem del document que va realitzar l’empresa dinamitzadora del procés. Per tal de reprendre el fil on el vam deixar, posem a la vostra disposició el document que ens van entregar finalment i que hem posat a l’agenda del web www.alpens.cat.
"Així doncs, us esperem el dia 14 de desembre a la tarda per seguir avançant entre tots i totes en aquest projecte col·lectiu."

Vegem la convocatòria a l'Estenedor [pàg. 3 - PDF, 582 kB] (anul·lada per motius personals fins a nova data)


L'INFORME DEFINITIU (juny de 2018)

↪ Conclusions del "Procés participatiu per a definir els nous usos i gestió de l’antiga fàbrica SATI" [PDF, 3,50 MB]. Servei de Convivència, Diversitat i Participació ciutadana de la Diputació de Barcelona.

De lectura molt recomanable, és fruit del procés participatiu convocat per l'Ajuntament d'Alpens que va tenir lloc del febrer al maig de 2018 i en el qual vam participar molta gent, com heu vist. Parla del nostre futur com a poble!



 ANNEXES:

— 1. Canal Empresa, Gencat | Manipulació de l'amiant (Uralita, fibrociment d'amiant) i l'asbest
2. Estudia a través de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i "aprofita al màxim el potencial que ofereix la xarxa per a aprendre en un entorn flexible.
3. De la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) - Senior cohousing: una manera alternativa d'envellir
   
— 22-12-2016 | Des fa poc, el Cohabitatge ja té la seva pròpia entrada a la Viquipèdia en català
— 16-2-2017 | La Borda, Can Batlló (Barcelona): la primera cooperativa d'habitatges, de fusta!, en règim de cessió d'ús. El País: http://tinyurl.com/hk2saoz - La Vanguardia: http://tinyurl.com/zb79zl3 - El portal del projecte: http://www.laborda.coop/ca/
— RuralCat, la comunitat virtual agroalimentària i del món rural. Informació sobre cursos de formació agrària a distància que ofereix el Servei de Formació del DARP
— Projecte ODISSEU, el programa per al retorn i la inserció laboral de joves al món rural



  Aquesta era, a mitjan segle passat...

Comentaris

  1. Endavant, "que tot està per fer i tot és possible". Ho diu el nostre poeta i és veritat!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pel comentari, Valentí. Seguint el teu fil, com deia Martí Pol:

      De res no ens val l'enyor o la complanta,
      ni el toc de displicent malenconia
      que ens posem per jersei o per corbata
      quan sortim al carrer. Tenim a penes
      el que tenim i prou: l'espai d'història
      concreta que ens pertoca, i un minúscul
      territori per viure-la. Posem-nos
      dempeus altra vegada i que se senti
      la veu de tots solemnement i clara.

      Cridem qui som i que tothom ho escolti.
      I en acabat, que cadascú es vesteixi
      com bonament li plagui, i via fora!,
      que tot està per fer i tot és possible.

      Salutacions.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la teva visita i pel comentari. Torna aviat, ens hi trobaràs sempre.
Lluís, Gent d'Alpens

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 30 DIES

La llegenda del comte Arnau i els sarraïns, Joan Amades i Alpens

Alpens, de l'envelat al teatre... Un viatge al segle passat

Tot recordant Rusiñol... 'L'alegria que passa' i Alpens

Ramon de Saguàrdia, castell de la Guàrdia de Ripoll - Alpens, les Llosses