Festa Major d'Alpens (1917 – 2017), cent anys!

Amb els meus millors desitjos per aquests dies de festa gran i content de compartir amb vosaltres l'experiència vital d'aquest blog, us presento el programa de la Festa Major d'Alpens de l'any 1917. Enguany en farà 100 anys.

Capbussa't en el temps i llegeix-lo, a poc a poc i sense presses... Veuràs que, tot i que Miquel Casals encara no havia construït el Casino (1928), ja feia de les seves organitzant unes festes majors impressionants!

Un programa farcit d'activitats culturals i religioses que es presenta així:

La comissió organitzadora de les festes, sens reparar ab cap mena de gastos, ha contractat per els dies 27 y 28 la molt aplaudida COMPANYIA DE SARSUELA Y OPERETA del Teatre de la Comedia de Barcelona [...] que junt ab el distingit aficionat d'aquesta poblaciò —EN MIQUEL CASALS— farant les delicies del públich, en el BONIC TEATRE qu' al efecte 's constituirá en el EMBALAT.
I segueix, convidant-nos a assistir a la representació de quatre sarsueles boniques i de molt riure, acompanyades per la molt acreditada orquestra La Moderna de Granollers, i dues comèdies xamoses i gracioses. Tot plegat, a preus económichs i amb serveix especials de tartanes durant els dies de la festa.

Ja m'hauria agradat veure les cares de la gent d'Alpens, amb tanta sarsuela!A la pàgina 3 de l'edició del matí de 'La Veu de Catalunya' del 26 de setembre de 1917, secció 'Notes de fora', hi diu:
—Alpens (Lluçanès). — Festa major. —
S'ha publicat el programa, redactat —remarca— en nostra estimada llengua catalana:
Avui, 26 de setembre: Tritlleig de campanes. Completes.
Dia 27: Ofici solemnial. Processó i Rosari. La típica dansa alpensina, i seguint la consuetut (costum), les noies obsequiaran amb un berenar als seus balladors. Serenates i ball a l'envelat. A les dotze de la nit llevant de taula (durant el qual els concurrents á la festa —vegem el programa de mà— podrán depositar les cantitats que vulguin, á les safates que al objecte portarán nostres joves) [...]
 → [Mira el PDF 1,50 MB]


Aquest any —com sempre!— farem una gran festa. —T'esperem!

I també s'escau en diumenge, com el 2015. Un diumenge que els catalans tenim ben present: el de l'1 d'octubre.  —Ja tinc la màquina de fotografiar a punt. Visca Catalunya!