Puigcerdà i l'estàtua del brigadier Cabrinetty (1880 - 2012)

Acabo de rebre un correu de Maria Cinta Orra on m'adjunta aquestes fotos del monument al brigadier Cabrinetty, inaugurat aquest matí a Puigcerdà. Gràcies.

"El brigadier Cabrinetty va defensar Puigcerdà de la seva destrucció durant el setge carlí que va patir la vila el 1873. El militar, del bàndol liberal, va aconseguir foragitar les tropes enemigues.
D’aquesta manera, Puigcerdà recupera la seva memòria històrica i enriqueix el patrimoni monumental de la Vila.
Es tracta d’una restitució, ja que l’original, inaugurada l’any 1880 i finançada també per subscripció popular, fou destruïda el 1936 pels escamots de la CNT-FAI." (RàdioSeu)

Des d'aquí la nostra enhorabona a la vila de Puigcerdà. Que aquesta vegada sigui per molts més anys!


Ressò mediàtic

─  Regio7 (14.8.2012) | Puigcerdà prepara la històrica tornada del brigadier Cabrinetty

"La recuperació de l’estàtua de Josep Cabrinetty, que va alliberar la vila en del setge carlí el 1873, va sorgir l’any 2010 sota l'impuls de diverses entitats locals: el Grup de Recerca de Cerdanya,  l'Institut d'Estudis Ceretans, Amics de Cerdanya, l'Associació Universitària de Cerdanya i les Joventuts Musicals de Cerdanya".


Què en sabem de l'estàtua original inaugurada l’any 1880?

— L'edició del dimarts 14 de setembre de 1880 del Diari Català descriu els actes de la festa inaugural i el monument, amb tota mena de detalls. 

— D'altra banda, el setmanari satíric L'Esquella de la Torratxa (1872-1939), en la seva edició del 10 de juliol de 1880, publicava un extens article enaltint a la figura de Cabrinetty, juntament amb un poema i aquesta il·lustració que aquí reprodueixo. 

Comentaris

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 30 DIES

Alpens, de l'envelat al teatre... Un viatge al segle passat

La llegenda del comte Arnau i els sarraïns, Joan Amades i Alpens

Tot recordant Rusiñol... 'L'alegria que passa' i Alpens

Festa Major d’Alpens 2023 - Reportatge fotogràfic