Francesc Vilalta (Alpens, 1762 – Vilafranca del Penedès, 1842), impressor

Contemporani de mossèn Isidre Serrat (Alpens, 1751 – 1822) i de l'astrònom fra Agustí Canellas (Alpens, 1765 - Alella, 1818), l’impressor Francesc Vilalta (Alpens, 29 de juliol de 1762 – Vilafranca del Penedès, 1842) s’incorpora a la colla dels personatges il·lustres coneguts, nascuts a Alpens en el tercer quart del s. ⅩⅧ.
Són temps pròspers: el poble té 953 habitants (aproximació feta pel rector d'Alpens a requeriment del bisbe de Vic, l’any 1768), amb una mitjana de quasi set casaments i 32 naixements anuals, la procreació funcionava d'allò més bé.


Sabem que érem els reis del contraban i més que hospitalaris (diguem que hi negociàvem molt bé) amb la gent que transitava pels camins ramaders que s'ajuntaven a la pleta de Torrats per esdevenir el camí principal de ramats, pastors i negociants cap a muntanya. Al llarg de l'any els organitzàvem unes bones fires, molt rendibles per al comerç del poble.

Pel que fa a l’agricultura, no estacàvem pas els gossos amb llonganisses.
Potser per això ens vam decantar per la indústria de teixits de llana, molt pròspera i important, també, arreu del Lluçanès... I pel contraban: una de les “eines” més engrescadores i lucratives de què disposàvem...

En vista de l’enuig del bisbat, m’atreveixo a dir que al poble li anava prou bé amb tot plegat.

Vegem què li deia el bisbe al rector d’Alpens (l’any 1778): "a la sublime Superioridad individuales noticias de las causas de tanto contravando, de los enormes excessos de obcenidad, y otras ruindades, de las maximas perniciosas de aquella Republica, de sus varios ramos de trafico illícito, como se aumenta más, y mas, al passo que la Augusta Superioridad da mas arduas providencias, de gente se compone, de los enormes daños que dimanan a los Reales Erarios, exercitos, a la Patria, y a toda la Monarquía."

I com ho veia el pobre rector, no t'ho perdis: "aun me cuento reciente en este pueblo para saber el intrincado de sus cosas por la poca comunicacion que observo entre seglares [...] estando siempre azufrenado del escandaloso despotismo de los contravandistas, y que de parte de mucho tiempo apenas faltan unos, o otros, a mas de los transitantes causando un continuo escandalo en mi pueblo, que temo  que a todo trote se me perderá; lo que no puede remediarse, si la Superioridad no discurre nuevas idees, y que salgan mejor que asta aora."

Font: AEV. Alpens. N/1. Correspondència (1689 -1893) - Alpens, una història del Lluçanès: pagesos, paraires i carlins, de J. Albert Planes. (pàgs. 69 i 75).

Tot i que quan això passava (1778), Vilalta ja tenia 16 anys, Canellas 13 i Serrat 27; vull dir-te que l’entorn en què van néixer els nostres amics era prou pròsper i espavilat.
Alpens, llavors, superava el màxim històric de 1.000 habitants.

Marcel Martínez Mañé, bibliotecari - Director de la Biblioteca Joan Miró. Diplomat en biblioteconomia i documentació per la Universitat de Barcelona i Màster en biblioteques i col·leccions patrimonials per la mateixa UNIBA.

FRANCESC VILALTA, "Natural d’Alpens (Osona). Nascut l’any 1762, fou el primer impressor que s’establí a Vilafranca del Penedès. No sabem la data en que aterra a la vila, si que sabem que la primera data d’un document amb peu d’impremta a Vilafranca és de 1783. Vilalta es casà el 16 d’octubre de 1791 a Mataró amb Teresa Puigbò . Consta en aquell any com a llibreter i habitant de Vilafranca..."


↪ Apunts biogràfics sobre Francesc Vilalta. [PDF, 585 kB] 

Autor: Marcel Martínez Mañé.  Gràcies, Marcel.



De La impremta catalana catalana i els seus protagonistes a l'inici de la societat liberal (1800 - 1833):


Francesc Vilalta "va ser l'introductor de la impremta a Vilafranca. Segons Massanell i Solé, va néixer a Alpens i es va casar a Mataró el 16 d'octubre de 1791 amb Teresa Puigbò i ja consta al registre com a llibreter i habitant de Vilafranca. [...]

Es tracta d'una impremta que podríem qualificar de funcional, especialitzada en la publicació de Reials Cèdules i altres publicacions oficials sovint reimpressions de les emanades del Govern de Madrid, la primera de les quals és de 1791, amb l'excepció d'algunes obres de caràcter religiós.

Crida l'atenció la diversa tipologia de documents, entre els que sobresurten algunes, com ara el cadastre, del qual calia fer una llarga tirada perquè, posteriorment, s'havia de fer un 'reparto por menor entre vecinos' (17.1.1804). El sistema de pagament a l'impressor consistia que, quan els representants de les poblacions del corregiment passaven a liquidar el cadastre, pagaven també a l'impressor el percentatge establert per Toda. [...]
Alguns dels títols que imprimeix [...] Oda con la que Villfranca del Penedés celebra el feliz tránsito de SM el señor D. Fernando VII por esta villa, a 31 de marzo de 1814 [...] Breu noticia del modo de visitar las iglesias senyaladas per a guanyar la indulgència plenaria i jubileo del Any sant en lo corrent de 1926."

↪ "Oda con la que Vilafranca del Penedés celebra el feliz tránsito de SM el señor D. Fernando VII" [PDF, 381 kB]

Més a: La impremta catalana i els seus protagonistes a l'inici de la societat liberal (1800 - 1833) [pàg. 408 del PDF 5.92 MB - cercar: Vilalta] Tesi doctoral que presenta Montserrat Comas i Güell per optar al títol de doctora en Història comparada, política i social - Bellaterra, desembre 2009
I, al llibre La impremta catalanade la mateixa autora. 

Trobaràs més informació en aquest article d'Antoni Massanell i Esclassans i Joan Solé i Bordes, titulat "Inicis de la impremta a Vilafranca, Francesc Vilalta i Salvador Vilaró".

Comentaris

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 30 DIES

Cridem qui som i que tothom ho escolti. Bona Diada!

La llegenda del comte Arnau i els sarraïns, Joan Amades i Alpens

Ignace Wils i el Batalló dels Zuaus, la Batalla d'Alpens (9-7-1873) i la masia de la Vall

El 'Ball d'En Serrallonga' (Mataró, 1856) i el fill del Graell d'Alpens... I el de Perafita (anterior al 1750)