Les quintes de Prim (1870) i adéu jovent

La tremolosa llum d'una poruga espelma es dibuixa, impertinent, en els vidriosos ulls del Joan. Llàgrimes contingudes, tant se val!
Té por, molta por. No ha sortit mai del poble.
Cagondés, què faré? Vatua!
Sense cap pressa, s'afanya en tancar la maleta que el mestre li ha deixat. Comença a clarejar.
"Sóc home mort", pensa, mentre es corda les espardenyes noves.
Esporuguit com mai, es disposa ─ara sí─ a marxar. Demà passat, s'incorporarà a la nova quinta de quaranta mil homes, decretada per Prim. L'ofici d'espardenyer no dóna per pagar els 6.000 rals que costa la redempció. De res li han servit, tampoc, les revoltes i crits de "¡A baix les quintes!" de fa quatre mesos a Barcelona.

La petita del campanar canta tres quarts de set, mentre des de la Roca de la Lluna contempla amb ulls plorosos el seu poble. "Collons! ¿A on vaig, aquí tot sol? Au va, no siguis ganàpia, Joan!" S'esperona, tot reprenent el camí... A Vic, l'esperen les tartanes que el portaran fins a la "Caja de quintos de Barcelona". Per a més endavant, agafar el vapor que el portarà a Palma (Mallorca).

A LES ORDRES DEL "REGIMIENTO DE INFANTERIA DE SORIA"

Don Jaime Jover, Comandante Jefe del 2º bat. del Reg. de Infant. de Soria Nº 9,  Certifico: Que Juan Arbos Quintana [...] natural de Alpens, provincia de Barcelona, de estado soltero y de oficio alpargatero, durante su permanencia en el servicio ha prestado los siguientes (servicios)

- Año 1870 Procedente de Barcelona [...] se incorporó el 16 del referido Julio en la plaza de Palma. [...] el 10 de Agosto hizo el juramento de fidelidad a la bandera... como así mismo el de la Constitución decretada el año anterior [...] el 1º de Setiembre a bordo del vapor de Guerra "Leon" se trasladó... a la plaza de Tarragona.

- Año 1871 El 29 de Enero hizo el juramento de fidelidad y obediencia (aquesta vegada) a S.M. el Rey [...] el 12 de Abril pasó a Barcelona y embarcó para Palma... el 1º de Noviembre pasó a Mahon.

- Año 1872 en Mahon y Palma todo el año.

- Año 1873 [...] el 20 de Junio... embarcó para Valencia [...] el 11 de Julio que salió para Alcoy, Alicante. (Guerrejant sense parar) el 8 (de agosto) como consecuencia de la rendición de la Plaza de Valencia, entró en ella con el Ejército que tomó posesión. (Per passar-se la resta de l'any, perseguint) las partidas Carlistas levantadas... por la provincia de Valencia.

El 9 de Juliol d'aquest any, el poble d'Alpens viuria -dins el marc de la III guerra carlina- la coneguda com "la batalla d'Alpens", on perdé la vida el brigadier Cabrinetty, i de rebot fou nomenat Marqués d'Alpens, el carlí Francesc Savalls. Aquest fet donà lloc a manifestacions anticarlines i a favor de la República a Barcelona el 11 de juliol

- Año 1874 Segun propuesta de gracia aprobada (ara!) por el Gobierno de la República de 21 de Enero último le fue concedida la cruz... del Mérito Militar por... haberse distinguido en la acción que tuvo lugar el 25 de Noviembre último en el Valle de H...?  [...] el 27 de Julio... embarcó en el puerto de Valencia a bordo del Vapor mercante "Avilés" rumbo a la plaza de Barcelona. [...] habiéndose encontrado en las acciones que tuvieron lugar el 2 de Agosto en Olot y el 2 de Noviembre en la Llacuna... el 26 en Tárrega y a la Plaza de Lérida hasta fin de año.

Sorprenentment, l'any 1875, any en que li fou concedida la medalla i diploma per la defensa de Cervera del 16 de febrer, no  hi he sabut trobar cap anotació.

Any 1876: "en Lérida hasta el 14 de Marzo que marchó a Pamplona en cuya plaza permaneció... hasta... su licencia absoluta [...] en Pamplona a treinta y uno de Marzo de mil ochocientos setenta y seis".

En aquests sis anys han passat: Serrano, Prim, Amadeu de Savoia, la III Guerra Carlina, la I República, Alfons XII... i els dies de joventut de molts Joans. Tot plegat, una amanida de temps convulsos, servida amb el més agre dels vinagres: la Guerra.


↪ Vegem la còpia del document original [PDF, 1,63 MB]


EN RECONEIXEMENT PER LA SEVA PARTICIPACIÓ EN LA DEFENSA DE CERVERA

El dia 16 de febrer de 1875, un violent combat va tenir lloc a Cervera quan, poc abans d'apuntar el dia, les tropes carlines atacaren per sorpresa la ciutat amb la intenció d'ocupar-la... Més, a raco.cat.

"Por cuanto D. Juan Arbos Quintana fué uno de los que ausiliaron á esta ciudad... LA FIDELISIMA Y HEROICA CIUDAD DE CERVERA" li va ser lliurada aquesta medalla (que no tenim, però que hem localitzat) i el corresponent diploma (que sí tenim)

Font de la medalla: Antonio Prieto Barrio. coleccionesmilitares.com



Els documents aquí aportats són de la família Arboix, d'Alpens. Documents que han volgut compartir amb tots nosaltres, en aquest blog. Gràcies.

Comentaris

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 30 DIES

Alpens, de l'envelat al teatre... Un viatge al segle passat

La llegenda del comte Arnau i els sarraïns, Joan Amades i Alpens

Tot recordant Rusiñol... 'L'alegria que passa' i Alpens

Festa Major d’Alpens 2023 - Reportatge fotogràfic