La cobla infantil d’Alpens, inicis del segle passat

Catorze joves músics d’Alpens que van actuar als inicis del segle passat (dedueixo que entre els anys 1901 i 1905), sota la batuta d'Andrés Andreu, llavors mestre del poble. Ja érem així d'eixerits.

Publica La Vanguardia del 3 de juny de 1901, a Notícias de Cataluña: "El domingo y lunes próximo pasados tuvimos el gusto de admirar en esta villa la copla infantil de Alpens, que tan acertadamente dirige el ilustrado maestro de aquel pueblo don Andrés Andreu.
Llamaban la atención por su corta edad y por el ajuste y precisión con que ejecutaron varias piezas de su repertorio. En todos los actos que tomaron parte mostraron su habilidad è inteligencia en el arte, siendo muy aplaudidos. Es de advertir que los tiernos músicos (los hay de nueve años) hace poco tiempo que se dedican al divino arte. Nuestra felicitación al señor Andreu por sus constantes desvelos en organizar una copla que llama tan justamente la atención."

Jaume Sala Sivillà ─en el llibre OSONA, RIPOLLÈS I BERGUEDÀ - Itineraris i camins ramaders  (pàg. 54)  Editat per Rafael Dalmau (Barcelona, 1968)─ explica, parlant d’Alpens:
"ALTRES FACÈCIES. ─ L’any 1905, a Alpens, hi havia hagut formada una banda d’instruments de vent formada per joves que no passaven dels quinze anys. Eren dotze (jo en compto catorze, en la foto), els components i llurs induments eren capell de palla, corbatí, i vestit de vellut color marró. Actuaven a poblets veïns, a Berga, Ribes de Freser i Ripoll."

Andrés Andreu fou mestre d’Alpens fins al setembre de 1902. Vegem La Vanguardia del 10 de setembre de 1902.


  D'aquests temps, també: Excursió a Alpens, Santuari de La Quar, Vilada y Sant Jaume de Frontanyà

Comentaris

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 7 DIES

I la gent es va quedar a casa... 1a setmana de confinament

I la gent es va quedar a casa... 3a setmana de confinament, absències

Aquests dies aflorarà el millor de tots nosaltres, n'estic convençut

Benvinguda, primavera

El dinar i la gresca del Dimarts de Carnestoltes, a Alpens. (1736 - 2019)

Alpens de pel·lícula. Ara fa 30 anys

La carretera de Sant Quirze a Berga, per Alpens: la Pubilla de Catalunya