Delgadina 'Tres filles tenia un rei', cantada per Josepa Plans (Alpens, 1927-2010)

En commemoració dels 30 anys de la fundació del Grup de Recerca Folklòrica d'Osona, el Patronat d'Estudis Osonencs publica un monogràfic titulat El Folklore d'Osona.

En l'article de Jaume Ayats, que ens parla de les cançons i la construcció de la memòria, hi trobem la balada: Delgadina "Tres filles tenia un rei"., cantada per Josepa Plans i Saiós el 26 de juliol de 1989 a Alpens, el 24 de juliol de 1983 i el 26 de juliol de 1990, i enregistrada pel Grup de Recerca Folklòrica d’Osona al CD Cançons i tonades tradicionals de la comarca d’OsonaLlegeix l'article complet.
"Una de les més conegudes, i que gairebé sempre ens ha estat cantada per dones que l’havien apresa només de dones, és aquesta cançó de la filla petita del rei, que molt probablement té l’origen en el romance castellà 'Delgadina'.La Josepa Plans la denominava 'la Deldarita', i la va aprendre de la seva mare. Tot cosint, la cantaven en el grup de dones i noies d’Alpens que en els anys 1930 i 1940 s’ajuntaven per treballar. La cantava amb una delicada melodia i amb una veu que semblava trencadissa".

Tres filles tenia un rei, totes tres com una plata, la més petita de totes, Deldarita se llamaba (bis). Son pare le está diciendo si vol ser la seva aimada.
—No pot ser, mon pare rei, que la llei de Déu no ho mana (bis).
—Deldarita, Deldarita,  d’això seràs castigada:
te’n faré fer una torre i allà t’estaràs tancada (bis), te’n daré pa de segon i aigua de la mar salada (bis). Al cap d’un any i un dia se li obre una ventana. [...]12-2-2017 | La recopilació d'Isabel Iborra
No et perdis el vídeo (del 2004)  del programa "Viure Catalunya".
  25 anys de Tradicionàrius... El Solc del Lluçanès, i el grup de cantaires d'Alpens. La Fira, el Jutge de Pau, la Sati, els ferrers, la forja... i el grup de cantaires d'Alpens. Isabel Iborra, ens explica com han recuperat aquestes cançons, gràcies a la memòria col·lectiva.

Comentaris

  1. Gràcies, Lluis. Ara si que podrem guardar i donar-les a coneixer.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 7 DIES

25 anys de Tradicionàrius... El Solc del Lluçanès i el grup de cantaires d'Alpens

Les llibretes de Teresa Vall (Alpens, 1917-2019). 'Anècdotes d'Alpens'

Tot recordant Rusiñol... 'L'Alegria que passa' i Alpens

Torna Nadal. Bones festes, gent d'Alpens

Ramon de Saguàrdia, castell de la Guàrdia de Ripoll - Alpens, les Llosses

El dinar i la gresca del Dimarts de Carnestoltes, a Alpens. (1736 - 2019)