Tanca la fàbrica de la Sati a Alpens

Després de més d'un any de l’adjudicació (l'octubre del 2013) de l'àrea de producció de teixits tècnics de la Sati (en liquidació) al grup francès Mortelecque, ara, això s'ha acabat!
Aquesta setmana s'acaben de retirar les últimes màquines i tanca, definitivament, la fàbrica d'Alpens.  Ha funcionat prop de 42 anys (1973-2015), i ho ha fet bé! En harmonia, generosa en els fets i en les formes, silenciosament ben endreçada, i amb respecte cap al medi i el poble. Ara, la gent que hi treballava es veurà obligada a desplaçar-se a la Garriga o a passar a l'atur. Una bona batzacada.

Situada a l'era on abans es feia la batuda i s'aixecaven els pallers (mira les fotos), i a un cop de roc de la que havia estat la Fàbrica de Dalt (1925 -1967), juntament amb les fàbriques de Cal Teta i de Cal Miqueló, ha esdevingut l'últim colofó d'una llarga tradició tèxtil al poble.

Una tradició que es remunta a mitjan segle XVIII en què (tot i que tothom intentava declarar el mínim possible, per tal de pagar menys de la bolla) ja trobem declarats 21 telers.


Ara, ens deixa un espai, de futur incert, que crec que hauríem de vetllar amb diligencia.
Ja sigui a través de la iniciativa privada, d'una fundació pública i/o privada (que bé es podria crear), del cooperativisme o la iniciativa pública, voldria demanar a l'Ajuntament d'Alpens que encapçali aquesta engrescadora tasca.

Veig un espai a tocar de la carretera i del passeig, d'urbanitzacions ja establertes, de l'escola i el seu pati, del consultori i la sala de noves tecnologies, de les cases i la gent del carrer de dalt, de l'edifici polivalent de la Fàbrica Vella i els seus aparcaments, de la pista esportiva... Un espai engrescador!

Veig ─ja em disculparàs la gosadia─ l'era del poble a tocar.

Comentaris

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 7 DIES

I la gent es va quedar a casa... Alpens, primera setmana de confinament

Alpens de pel·lícula. Ara fa 30 anys

Aquests dies aflorarà el millor de tots nosaltres, n'estic convençut

Benvinguda, primavera

La masia del Graell d'Alpens, la capella de Sant Joan (1714), la pallissa i la teuleria

El dinar i la gresca del Dimarts de Carnestoltes, a Alpens. (1736 - 2019)

La carretera de Sant Quirze a Berga, per Alpens: la Pubilla de Catalunya