La fortificació de Busa (1811-1812) i el rellotge de sol del Rial - Fra Agustí Canellas

Celebrant l'any del 250è aniversari del naixement de fra Agustí Canellas i Carrera (Alpens, 23 de juny de 1765 - Alella, 9 d'abril de 1818).

Corre l'any 1811 i ens trobem immersos en plena Guerra del Francès (1808–1814). Sota el nom de Descripción histórica, topográfica y militar de la montaña de Buza, y explicación del Plano geométrico del terreno incluido en el recinto de aquella vasta fortificación, fra Agustí Canellas escriu una defensa aferrissada de les virtuts de la fortificació de la serra de Busa.


Any 2008, Ramon Viladés Llorens recupera el document de Canellas per a fer aquest article que avui tinc el goig de presentar-te. Article que publicava a L'Erol (Revista cultural del Berguedà) sota el títol de "Fortificació de Busa (1811-1812)", i que el mateix autor ens presenta així:

"Atesa la seva importància, molt ens plauria de poder transcriure sencera la memòria de Canelles, però l'espai d'un article no ens ho permet. Per això hem optat per fer-ne un resum, el més fidel possible. En no citar-lo textualment, i tractant-se d'un extracte, ens hem pres la llibertat de traduir-lo al català.
Deixem parlar, doncs, l'autor: A finals d'agost de 1811, el Principat es trobava en una situació pèssima a causa de la pèrdua de les places de Tarragona i del castell de Sant Ferran de Figueres, per la dispersió escandalosa del nostre exèrcit, i perquè es rumorejava que el general Lacy marxaria de Catalunya a causa de la poca resistència que trobava l'exèrcit francès.
Ja que no restava un lloc segur on el govern i les poques tropes que quedaven es poguessin refugiar, vaig proposar al Sr. Lacy que visités la muntanya de Busa, lloc que jo considerava ideal per refugiar-se, per defensar-se i, si calia, per organitzar un nou exèrcit..."

↪ Llegeix l'article complet. [PDF, 1,22 MB]

 Més articles de Ramon Viladés Llorens.



— No et perdis les fotos de Wikimedia Commons.
— Mapa del Pla de Busa - Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).
 Itinerari pla de Busa - el Capolatell - la mà esquerra del Cardoner.
 Amb nens: la presó natural del Capolatell - Descobrir.cat.
— Generalitat de Catalunya (23-7-2015) | Visita l'Espai Natural Protegit de Serres de Busa-Els Bastets-Lord.

EL RELLOTGE DE SOL DEL RIAL, A LA SERRA DE BUSA

El sol i el temps | Fitxa del rellotge
Publica la Societat Catalana de Gnomònica (SCG): “Aquest instrument, ideat originàriament per Hiparc de Nicea per tal de determinar l'instant dels equinoccis, fou dissenyat en el Rial, durant la fortificació de la Serra de Busa l'any 1811, per Agustí Canelles i Carreres...”.

Podem trobar una reproducció del rellotge de sol (amb cercle d'Hiparc) del Rial de Busa, al serrat de les Forques de Sant Feliu Sasserra, al Lluçanès.


Fills il·lustres d'Alpens i contemporanis de fra Agustí Canellas (Alpens, 1765 - Alella, 1818)foren, també, mossèn Isidre Serrat (Alpens, 1751 – 1822) i l’impressor Francesc Vilalta (Alpens, 1762 – Vilafranca del Penedès, 1842).

Comentaris

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 30 DIES

Cridem qui som i que tothom ho escolti. Bona Diada!

La llegenda del comte Arnau i els sarraïns, Joan Amades i Alpens

Ignace Wils i el Batalló dels Zuaus, la Batalla d'Alpens (9-7-1873) i la masia de la Vall

El 'Ball d'En Serrallonga' (Mataró, 1856) i el fill del Graell d'Alpens... I el de Perafita (anterior al 1750)