El Lluçanès és comarca! Proposta

Vistos els resultats de la consulta del diumenge passat, crec que caldria endegar un nou debat —arreu del ‪‎Lluçanès— obert i participatiu fins a on faci falta, per tal de redactar un detallat Projecte de Comarca / Estatut, debatre'l, complementar-lo tant com calgui i, finalment, posar-lo a votació i aprovar-lo, si s'escau.‬


Aquí, aprofitaria per consultar "de nou" en tots els 13 municipis, si ens volem constituir en comarca i si aprovem els “estatuts” que la salvaguardaran
(això: un estil de consulta amb dues preguntes, com la del 9N, ara ja hi tenim pràctica).
Si tens cap dubte de perquè cal redactar un Estatut i ratificar-lo, potser, aquí hi trobaràs una raó. O no? ─Més informació a l'acta del ple del 22-7 [PDF, 147 kB - pàg. 17]
No dic que no s'hagi de cobrar per la feina que es fa, s'ha de cobrar. Però els sous (entre altres coses) han d'estar consignats en els estatuts "ratificats pel poble". No se'ls pot assignar un mateix. I aquí hem de tenir present la duplicitat de sous Consell Comarcal / Ajuntament.

Estic convençut que si es concretés amb tota mena de detall el model de comarca que es vol fer i el seu funcionament polític i econòmic, només així, podríem fer realitat aquest somni que —no en tinc cap dubte— és el de tots plegats.


Veig una comarca, engrescada i engrescadora, constituïda per tots i cadascun dels 13 municipis que vam acudir a les urnes el diumenge. Veig tots els nostres representants municipals al capdavant, arremangar-se la camisa i, mans a l’obra, encapçalar aquesta nova etapa per tal de dotar-nos d'uns estatuts que esvaeixin tots i cadascun dels dubtes i recels pels quals el NO es va fer present.

Veig, en definitiva, un Lluçanès pioner i modern que s’ha sabut dotar d’un instrument obert, transversal, transparent, participat, participatiu, ben administrat i controlat, que possibilita l’adhesió entusiasta de tots plegats. Valgui com a idea, si més no. Bé, pel que fa a la redacció d'un Estatut i la seva ratificació, és una demanda en ferm. 

Lluís Suriñach, alcalde d’Alpens (1979–1987) i autor d'aquest blog.


Què en diu la premsa, de tot plegat? 

— Dimecres 29-7-2015 08:04 Regió7 | El Lluçanès serà comarca malgrat el vot en contra de cinc municipis. Els alcaldes dels tretze pobles cridats a les urnes acorden potenciar el Consorci.
Dimarts 28-7-2015 22:05 NacióDigital | Els alcaldes del Lluçanès reclamen una reunió amb Governació per decidir el seu futur. La Generalitat veu de mal administrar el resultat del Lluçanès.
Dimarts 28-7-2015 21:45 VilaWeb | Els batlles del Lluçanès treballaran plegats i volen reunir-se amb Governació per decidir el futur.
— Dimarts 28-7-2015 11:29 AquíBerguedà | Josep Costa, alcalde de Santa Maria de Merlès: “Ha estat un ‘No’ rotund, a curt termini no ens plantejarem integrar-nos al Lluçanès”.
— Dilluns 27-7-2015 Directa.cat | El Lluçanès aprova ser comarca però cinc dels tretze municipis hi voten en contra.
— Diumenge 26-7-2015 23:31 VilaWeb | El Sí s’imposa amb un 70’7% dels vots però 5 municipis voten No.
— Diumenge 26-7-2015 21:27 Ara.cat | El Lluçanès serà la comarca número 43 de Catalunya: el 'sí' guanya en 8 dels 13 municipis.

Comentaris

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 30 DIES

La llegenda del comte Arnau i els sarraïns, Joan Amades i Alpens

Alpens, de l'envelat al teatre... Un viatge al segle passat

Tot recordant Rusiñol... 'L'alegria que passa' i Alpens

Festa Major d’Alpens 2023 - Reportatge fotogràfic