Diada de l’11 de setembre 1915 / 2015

Que res desmereixi els teus somnis, Catalunya!
Fent memòria, de la mà de la revista La Ilustració Catalana de fa justament 100 anys, tot un segle: amb un petit reportatge fotogràfic de l'11 de setembre a Barcelona i un article sobre una "Crida als ¡Catalans! ¡Bons Catalans! pel Temple Romanich de Sant Pere de Montgrony", un indret que, per la seva proximitat i coneixença, ens és molt estimat.

https://drive.google.com/file/d/1wfBPv6XmNXAODFRRZCvY8-_LU6uie_s7/view?usp=sharing

↪ Vegem la revista [PDF, 7,36 MB]

Placa del Fossar de les Moreres (1915).

Sant Pere de Montgrony (1915).
Font: Bibioteca de Catalunya.

Parlant del temple de Montgrony, m'ha cridat especialment l'atenció quan afirmen que "si no s'obra promptament [...] tindrem perdut per sempre més lo monument robust qu'alçaren nostres passats [...] per perpetuar la grandiosa gesta de reconquesta de la patria, portada a terme per ells des d'aquelles serralades, després de la invasió dels serrahins. Lo lloch qu’ocupa la esglesia de Sant Pere de Montgrony fou la Covadonga Catalana."
No et perdis la llegenda del comte Arnau... I de com els moros, foragitats de Montgrony pels pagesos del comte, arribaren a Alpens.


Un apunt: mirant les fotos de Montgrony, sobta veure la muntanya tan pelada, comparat amb avui dia. Bé, si et mires les Imatges d'ahir i d'avui veuràs que aquí passava el mateix.
La fusta era un element vital de consum: el carbó i la llenya, les pastures, les fargues i les foneries, les drassanes per a la construcció de vaixells de guerra...

↪ Mira aquest treball sobre La desforestació de Catalunya, el segle ⅩⅧ [PDF, 820 kB]La gent d'Alpens, a la Diada! (més, clicant al peu de foto)

Comentaris

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 30 DIES

La Flama del Canigó i els Focs de Sant Joan. Alpens, Roca de Pena, llegendes

Alpens. Església preromànica de Sant Pere de Serrallonga

El 'Ball d'En Serrallonga' (Mataró, 1856) i el fill del Graell d'Alpens... I el de Perafita (anterior al 1750)

La masia del Graell d'Alpens, la capella de Sant Joan (1714), la pallissa i la teuleria