Diada de l’11 de Setembre 1915 / 2015

Que res desmereixi els teus somnis, Catalunya!

Fent memòria, de la mà de la revista Ilustració Catalana, de fa justament 100 anys, tot un segle: amb un petit reportatge fotogràfic de l'11 de setembre a Barcelona i un article sobre una "CRIDA als ¡Catalans! ¡Bons Catalans! pel Temple Romanich de Sant Pere de Montgrony", un indret que, per la seva proximitat i coneixença, ens és molt estimat.

https://dalpens.files.wordpress.com/2015/09/ilustracic3b3-catalana-1915.pdf


Placa del Fossar de les Moreres (1915)
font: Bibioteca de Catalunya. Barcelona
Sant Pere de Montgrony (1915)
font: Bibioteca de Catalunya. Barcelona

Parlant del temple de Montgrony, m'ha cridat especialment l'atenció quan afirmen que «si no s'obra promptament [...] tindrem perdut per sempre més lo monument robust qu'alçaren nostres passats [...] per perpetuar la grandiosa gesta de reconquesta de la patria, portada a terme per ells desd'aquelles serralades, després de la invasió dels serrahins. Lo lloch qu’ocupa la esglesia de Sant Pere de Montgrony fou la Covadonga Catalana."Un apunt: mirant les fotos de Montgrony, sobta veure la muntanya tan pelada, comparat amb avui dia. Bé, si et mires les Imatges d'ahir i d'avui veuràs que aquí passava el mateix. 
La fusta era un element vital de consum: el carbó i la llenya, les pastures, les fargues i les foneries, les drassanes per a la construcció de vaixells de guerra... 


La gent d'Alpens, a la Diada!
(més, clicant al peu de foto)
11S2012Catalunya, nou estat d'Europa!

11S2013La Via Catalana!

11S2014La V de la Diada!

Que res desmereixi els teus somnis, Catalunya!
Alpens, 11S2015 - Tram 45 #LLuçanès, VIA LLIURE a la República Catalana


Alpens, a la Via Lliure.

Vull expressar el meu agraïment a la Biblioteca de Catalunya (Barcelona) ─font del setmanari La Ilustració Catalana─, a l'arxiu de revistes catalanes antigues (ARCA) i a la Memòria Digital de Catalunya (MDC). Gràcies per posar-nos a l'abast aquest gran repositori. 

Comentaris