Els rodamons. Santiago Rusiñol, 'L'Alegria que passa' i Alpens

Aquesta setmana hem tingut la visita d'una família de rodamons, practicants del nomadisme. Una parella amb tres fills que, aquest dissabte, ens han regalat un petit espectacle ambulant sobre "la història d'un ruc i la seva família". Sota el nom de La Burra en la Luna, es presentava així: “De poble a poble, caminant amb rucs i cavalls, contem la vida, contem la ruta."
A banda de la representació ─no gaire reeixida, tot sigui dit─, el naixement d'un parell de petits cabrits, la nit anterior, al campament de la família, ha fet les delícies dels més petits del poble, i dels no tan petits, també. Ja els veuràs a la foto amb el petit de la família.

Tot plegat, en veure'ls, m'ha recordat un article (casualment, el primer que vaig publicar en aquest blog) sobre Santiago Rusiñol i l'obra de teatre L'alegria que passa, que he volgut recuperar, tot aprofitant l'avinentesa per ampliar-lo:

Es diu que Santiago Rusiñol, viatjant amb carro per Catalunya amb uns amics, va concebre la idea de l'obra de teatre líric L'alegria que passa (a la qual va posar música Enric Moreraen un viatge a Alpens, on els artistes van trobar uns saltimbanquis, amb els quals van travar amistat.

Parlem de l'any 1889. Faltava ben poc per tenir acabada l'actual carretera, la Pubilla de Catalunya. El poble tenia prop de 500 habitants i feia exactament 16 anys de la mort de Cabrinety a la Batalla d'Alpens

L'alegria que passa ↪ [PDF, 2,3 MB] No te la perdis!     


Així ho expliquen en l'edició de juliol de 1931 del magazín D'Ací i d'Allà, al capítol titulat "Anècdotes de Santiago Rossinyol", publicat amb motiu de la seva mort ocorreguda al mes de juny:

"Pels volts de l'any 1884, Santiago Rossinyol emprengué el primer viatge important de la seva vida en el qual havia de recollir materials preciosos per la seva futura obra literària i artística.
Aquest viatge famós fou la volta a Catalunya en carro. [...]
I així —conclou l'article—, entre bromes i veres recorregueren tots els indrets de Catalunya. L'Alegria que passa nasqué d'aquest viatge. A Alpens es trobaren amb una roulotte de saltimbanquis amb els quals es varen fer molt amics. El tracte amb aquella bona gent que anaven carretera enllà, desensopint momentàniament els pobles, tot deixant darrera d'ells una alegria efímera i melangiosa, li suggerí la idea de la seva obra més poètica i més humana; la més patètica, la més aguda d'observació i de sentit, la més directa de totes les qua ha escrit, digna parella de L'auca del senyor Esteve."

↪ Vegem el magazín [D'Ací i d'Allà, pàgs. 7 i 8 - PDF, 1,25 MB]

Font: Arxiu de revistes catalanes antigues (ARCA), Memòria digital de Catalunya (MDC).Heus aquí el document que ens confirma la visita de Santiago Rusiñol a Alpens:

Es tracta d'un reportatge publicat a La Vanguardia el 14 de juliol de 1889, signat pel mateix Rusiñol, a Alpens, el dia 9 de Juliol del 1889
Sota el títol "Por Cataluña: Desde mi carro", ens descriu el seu pas per Alpens, quan feia exactament 16 anys dels fets de la Batalla d'Alpens i la mort de Cabrinetty. 

Font: hemeroteca de La Vanguardia.

No et perdis l'obra completa de Santiago Rusiñol. Recopilació, edició, estudi i publicació. Hi trobaràs, digitalitzades en PDF, moltes de les seves obres en prosa, de viatges, conferències, discursos, novel.les, traduccions i teatre. Tot un regal de l'lnstitut d'Estudis Catalans. Gràcies.

Comentaris

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 7 DIES

Alpens, de Rams a Pasqua, al segle passat

Alpens, alguns indrets que pots visitar

Alpens, la Guerra Gran i la Guerra del Francès. Les memòries d'Isidre Serrat

'Gent d'Alpens', 9 anys d'un projecte engrescador

La primavera ha arribat al poble

Alpens, 1931 - Francesc Macià i la ratificació de l'Estatut de Catalunya

Alpens 2018, en imatges