Víctor Morelli - 'Alpens, 1873. Defensa de un convoy'. Palau de Polentinos, Àvila

A vuit-cents quilòmetres de distància, què tenim en comú?
Fins fa uns dies t'hagués dit que res de res, però mira el que són les coses: navegant per Google, em vaig assabentar d'un fet que em va cridar l'atenció. Comprovada la veracitat del tema i un cop obtingut el permís oficial corresponent per reproduir-ho aquí, ha arribat l'hora de compartir-ho.

Resulta que, cap allà l'any 1900, un tal Víctor Morelli (nascut a La Corunya el 19 de setembre del 1860), aficionat a la música com son pare (un cantant d'òpera Italià), poeta, pintor i militar de professió, no se li va ocórrer res més que posar-se a pintar un oli de 6,5 x 3,5 metres. Un quadre que, després de guanyar una medalla a l'Exposición Nacional de Bellas Artes de 1901, acabaria cedit a l'Acadèmia Militar i exposat al mur del primer tram de les escalinates del palau de Polentinos d'Àvila.
I a mi què m'expliques, et preguntaràs. És que, veuràs: el quadre en qüestió és conegut amb el nom d'Alpens, 1873. Defensa de un convoy. Muerte gloriosa del oficial del Cuerpo, don Vicente Reina López.

Alpens, 1873. Defensa de un convoy - Archivo General Militar de Ávila - Palacio de Polentinos.

Resulta que Reina era l'encarregat de defensar el comboi de cabals de Cabrinetty i, com ja saps, la cosa no va acabar gens bé per Cabrinetty i l'oficial Reina, perquè s'hi van deixar la vida, en aquest combat.

Pel que he pogut esbrinar, tampoc la caixa de cabals va sortir-ne gaire ben parada, perquè si fem cas del que explica la dona d'Alfons (en el seu llibre Mis Memorias) resulta que dels deu mil duros que deien que hi havia a la caixa, l'endemà, Savalls només es va presentar amb dos mil. Vegem La Batalla d'Alpens 1873.  Els altres vuit mil duros deuen estar amagats al Serrat de la Sort, o no.


Quan Morelli va pintar aquest quadre, Alpens tenia 470 habitants, Joan Prat (el ferrer d'Alpens) tenia dos anys, Miquel Casals (el del Casino) en tenia vint-i-un i encara n'haurien de passar quatre pel naixement de l'avi Sala. De la Batalla d'Alpens i la mort de Cabrinetty i Vicente Reina, ja en feia vint-i-sis anys.


22-5-2011 | Tal com pintà V. Morelli en l'oli Alpens, 1873. Defensa de un convoy... El campanar portava barret!
Mira la postal que Pere Rovira ens ha fet arribar.
Que com el va perdre? Doncs no ho sé.
Ho saps, tu? Explica'ns-ho.

  Tot el que et cal saber sobre Alpens al segle XIX i les carlinades

Comentaris

  1. Gràcies Lluís, gran treball de recerca.
    Suposo t'hi has fixat en que en el quadre del Sr. Morelli, la coberta del campanar no és pas l'actual.Jo tinc una petita col·lecció de postals d'Alpens, i a la més antiga i surt el campanar amb la mateixa coberta que el quadre,intentaré escanejar-le o fer-te la arribar.
    Endavant amb la feina.

    ResponElimina
  2. D'això es tracta, Pere.
    Crec, sincerament, que els vostres comentaris i col·laboracions, faran el bloc més ric i interessant.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la teva visita i pel comentari. Torna aviat, ens hi trobaràs sempre.
Lluís, Gent d'Alpens

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 30 DIES

La llegenda del comte Arnau i els sarraïns, Joan Amades i Alpens

Festa Major d’Alpens 2023 - Reportatge fotogràfic

La masia del Graell d'Alpens, la capella de Sant Joan (1714), la pallissa i la teuleria

De quan érem petits... I anàvem a 'col·legit' amb les monges