Noah Gordon, EUA - Enrique Camino, CAT - Les carlinades, Alpens

Noah Gordon, El Celler.  Finals del s. ⅩⅨ (Alpens, 1873).

"Josep, tinc molt males notícies. El teu pare és mort. [...]
─He de tornar a Espanya, Monsieur. [...]
Amb un adéu mancat de romanticisme, en Josep va marxar l'endemà al matí tal com havia arribat a França: en silenci, discretament, sense molestar ningú. Penjada a l'espatlla, duia una bossa de roba amb embotit, una barra de pa i una ampolla d'aigua. [...] 

Diu a la pàg. 26 : "No t'hauries de trobar carlins, tot i que els combatents de la boina roja no paren de fer incursions al territori de l'exèrcit espanyol. El juliol van arribar fins Alpens i van matar vuit-cents soldats espanyols —va afegir, i va mirar en Josep—." (El Celler, fragments)

↪ Vegem uns fragments del llibre [PDF, 1,86 MB]

Corrien els temps de la Tercera Guerra Carlina... Si El Celler fou publicat al 2007, aquesta obra de teatre que et presento, ho fou al 1880. Ambdues ens parlen dels mateixos temps. Encara que, com podràs comprovar, des de punts de vista i vivències molt diferents. Cent vint-i-set anys de diferència, són molts anys.
Parlem del Setge de Puigcerdà (10 i 11 d'abril de 1873) i de l'obra de teatre El salvador de Puigcerdá y la muerte de Cabrinetty, d'Enrique Camino (Barcelona. Imprenta Económica, 1880). Drama en 3 actes i una lloa, escrit en vers. Ambientat a Olot (el 1r. Acte), a Puigcerdà (el 2on.), i a Alpens (el 3r. pàg.53). Font: el blog, Operació Cabrinetty.

Comentaris

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 7 DIES

I la gent es va quedar a casa... 3a setmana de confinament, absències

I la gent es va quedar a casa... 1a setmana de confinament

La carretera de Sant Quirze a Berga, per Alpens: la Pubilla de Catalunya

El dinar i la gresca del Dimarts de Carnestoltes, a Alpens. (1736 - 2019)

Benvinguda, primavera

Aquests dies aflorarà el millor de tots nosaltres, n'estic convençut

Alpens de pel·lícula. Ara fa 30 anys