Noah Gordon, EUA - Enrique Camino, CAT - Les carlinades, Alpens

Noah Gordon, El Celler.  Finals del s. ⅩⅨ (Alpens, 1873).

"Josep, tinc molt males notícies. El teu pare és mort. [...]
─He de tornar a Espanya, Monsieur. [...]
Amb un adéu mancat de romanticisme, en Josep va marxar l'endemà al matí tal com havia arribat a França: en silenci, discretament, sense molestar ningú. Penjada a l'espatlla, duia una bossa de roba amb embotit, una barra de pa i una ampolla d'aigua. [...] 

Diu a la pàg. 26 : "No t'hauries de trobar carlins, tot i que els combatents de la boina roja no paren de fer incursions al territori de l'exèrcit espanyol. El juliol van arribar fins Alpens i van matar vuit-cents soldats espanyols —va afegir, i va mirar en Josep—." (El Celler, fragments)

↪ Vegem uns fragments del llibre [PDF, 1,74 MB]

Corrien els temps de la Tercera Guerra Carlina... Si El Celler fou publicat al 2007, aquesta obra de teatre que et presento, ho fou al 1880. Ambdues ens parlen dels mateixos temps. Encara que, com podràs comprovar, des de punts de vista i vivències molt diferents. Cent vint-i-set anys de diferència, són molts anys.
Parlem del Setge de Puigcerdà (10 i 11 d'abril de 1873) i de l'obra de teatre El salvador de Puigcerdá y la muerte de Cabrinetty, d'Enrique Camino (Barcelona. Imprenta Económica, 1880). Drama en 3 actes i una lloa, escrit en vers. Ambientat a Olot (el 1r. Acte), a Puigcerdà (el 2on.), i a Alpens (el 3r. pàg.53). Font: el blog, Operació Cabrinetty.

Comentaris

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 30 DIES

Alpens, de l'envelat al teatre... Un viatge al segle passat

La llegenda del comte Arnau i els sarraïns, Joan Amades i Alpens

Tot recordant Rusiñol... 'L'alegria que passa' i Alpens

Ramon de Saguàrdia, castell de la Guàrdia de Ripoll - Alpens, les Llosses