'Un Foraster a Alpenscity', de Jaume Sesé Rovira (1924 - 2008)

Molts de vosaltres tindreu present aquell home de bona galta i bona jeia que, a finals del segle passat, projectava diapositives i pel·lícules per Festa Major.
Uns quants menys el recordareu fotografiant o filmant, unes activitats que van absorbir-lo a partir dels anys 60. Haguéssiu vist la mà d'hores que passava al seu canterano endreçant imatges, muntant-les artesanalment i classificant-les pacientment.

Ho feia perquè deia que, amb el temps, tot allò guanyaria valor. I era veritat. Gràcies a ell, hem tingut l'oportunitat de veure pinzellades del poble mig segle enrere, els seus personatges irrepetibles, els llocs tal i com eren abans, els oficis que ja no fa ningú. D'aquí que aprofités unes quantes festes majors per mostrar aquestes estampes documentals al públic que més podia valorar-les, la gent d'aquí. I la sala del Casino solia oferir molt bon aspecte.

Ho presentava amb abundant doll de paraules, però val a dir que també practicava allò que ara se'n diu la interactivitat. O sigui, que cada cop que no tenia clar un lloc o un personatge, formulava la pregunta perquè la responguessin els presents. D'aquesta manera s'establien diàlegs entre el veïnat per reblar el clau d'una dada o d'un nom que corrien el risc d'oblidar-se.
El memorialista registra les coses perquè siguin recordades. Intuïtivament, ell sentia que algú havia d'encarregar-se de conservar la memòria col·lectiva alpensina del seu temps. I per això s'hi va aplicar amb una gran fe i amb uns mitjans infinitament més laboriosos que els d'avui.

Gràcies a persones com en Jaume Sesé Rovira, per sempre més tindrem fresca la memòria.Un Foraster a Alpenscity és un western interpretat per nens. La majoria són els cosins grans de cal Sabartés, però també hi surten altres sagals, com el Siscu Reig i, sobretot, el Paco de cal Frígola. Només per veure'l actuar amb 11 anys ja val la pena contemplar aquesta pel·lícula.
L'acció, naturalment, transcorre a Alpens. Al carrer de Vilamala, al jardí de cal Frígola, al carrer de Baix i pels volts de les Fontetes. També hi surten la riera de Merlès, Roca de Pena i -agafeu-vos fort- Pedres Negres, a l'era de la qual s'hi va filmar la seqüència del rescat de la noia.

Aprofitant els elements convencionals del gènere (i el conte d'Hansel i Gretel), "Un Foraster a Alpenscity" és una pel·lícula d'acció vibrant rodada en només tres dies, del 2 al 4 de setembre de 1965.


Aquesta pel·lícula l'ha fet digitalitzar, per a tots nosaltres, en Jaume Sesé Sabartés.
Gràcies, Jaume!

  Pel·lícula sobre Joan Prat i Roca, (1898 - 1985), ferrer i forjador d'Alpens, de Jaume Sesé Rovira (1924 - 2008)

Comentaris

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 7 DIES

Alpens, de l'envelat al teatre... Un viatge al segle passat

La masia del Graell d'Alpens, la capella de Sant Joan (1714), la pallissa i la teuleria

La llegenda del comte Arnau i els sarraïns, Joan Amades i Alpens

La primavera ha arribat al poble

Francesc Vilalta (Alpens, 1762 – Vilafranca del Penedès, 1842), impressor

La Batalla d'Alpens 1873 - Fira del Jovent 2013

Commemoració dels 50 anys de l'escola La Forja d'Alpens