Alpens, Fira del Jovent 2023

Cada any, des de l'any 1797 (que coneguem), el penúltim diumenge de maig celebrem la Fira del Jovent, també coneguda com la Gala d'Alpens. I ho fem amb l'empenta i l'alegria d'un poble que se sent orgullós de les seves tradicions i que fa mans i mànigues per mantenir-les ben vives, com podràs veure. 



Comencem, com no pot ser d’altra manera, amb el reportatge fotogràfic del diumenge de la Fira:

Ben tips, després de passar per la taverna l'Afartapobres i regalar-nos un esmorzar Liberal d'allò més potent, amanit amb un pou de cançons tradicionals catalanes, interpretades per Albert Ridaura —El Pastor de la Plana—, no vam parar fins a acabar rendits a l’encanteri de les veus dels/les paradistes que ens convidaven a comprar els seus productes artesans.
D'aquest matí de Fira, que vam celebrar a l'era de la Sati per por de pluja, també voldria remarcar l'esplèndida actuació del Grup de Percussió Infantil. 

Res, espero que gaudeixis dels reportatges, tant com jo he gaudit fent-los.

Alpens, Fira del Jovent 2023

Però si el diumenge va ser una gran festa, el dissabte ho vam petar amb el vermut carlí i el correfoc.

El vermut carlí a l'Afartapobres
va ser d’aquells per sucar-hi pa. Mai tan ben dit: les pilotilles amb suc eren potents a desdir i el vermut convidava a ballar sense parar al ritme de les cançons i la música de la colla del Pastor de la Plana.

Alpens, Fira del Jovent 2023

Tot plegat, rematat amb una nit de foc i gresca que difícilment podrem oblidar.

Els diables Rocadepena d'Alpens, genials com mai!, van fer bo el seu “cremant-nos amb vosaltres des de 1983” que presidia el balcó de l’Ajuntament, recordant-nos que fa un pilot d'anys, tants com quaranta, que aviat s'ha dit!, que engresquen a petits i grans a omplir la Plaça d'“Alpens de fum, / foc i espurnes en gran dansa”.
Enguany acompanyaven als grallers els/les alumnes i mestres de l'escola La Forja d'Alpens, que debutaven a la percussió. Enhorabona i per molts anys!
Alpens, correfoc de Fira del Jovent 2023

El divendres, amb el tir amb destral i el concert de presentació del nou disc de la compositora, guitarrista i cantant del Lluçanès Mar Pujol, que ens va regalar una magnífica interpretació, ens ho vam passar d'allò més bé. 
Si segueixes aquest enllaç a Spotify, hi trobaràs algunes de les seves cançons…

Alpens, Fira del Jovent 2023 (1)



No voldria acabar, però, sense abans convidar-te a llegir aquest article que —de la mà de Rafel Ginebra i Molins (gràcies!), arxiver itinerant de la Xarxa d’Arxius Municipals (Alpens inclòs)— ha publicat l’Oficina de Patrimoni Cultural dedicada a l'“Arxiu Festiu” amb motiu d'aquesta celebració.  

“Us presentem documents de l’Arxiu Municipal que narren l'origen de la Fira del Jovent d'Alpens, coneguda com una de les que aplegaven més fadrins i fadrines amb ànim de casar-se”, comença dient.




I fins aquí el resum dels actes que he seguit amb motiu de la celebració de la Fira del Jovent d'Alpens d'enguany.

Com veuràs si mires el programa, no hi són tots, però poc li falta.

Comentaris

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 30 DIES

Alpens, de l'envelat al teatre... Un viatge al segle passat

La llegenda del comte Arnau i els sarraïns, Joan Amades i Alpens

Tot recordant Rusiñol... 'L'alegria que passa' i Alpens

Festa Major d’Alpens 2023 - Reportatge fotogràfic