Alpens, el filòsof Ferreter Mora, la seva família i la Fonda d'Alpens

Sí, parlem del filòsof, assagista i escriptor català: Josep Ferrater Mora (1912-1991), del seu pare, en Maximiliano, i dels seus tiets Lola i Roberto, i Antònia i Quimet.
Tots ells, feien llargues estades estiuenques al poble; hostatjats; primer, a la Fonda i, més endavant, en un pis de lloguer. De Josep Ferrater, només em consta una estada l'estiu del 59, de camí a Tolosa.

Fugint del règim franquista, a partir del 1939, Ferrater exercí la docència en diverses universitats de França, Cuba, Xile i els Estats Units, on es va establir l'any 1947.


Parlem dels anys 1955 a 1964. Alpens tenia al voltant de 450 habitants.
Una postal en blanc i negre, pintada per les privacions econòmiques, els estralls de la dictadura, i les ensopegades de la fàbrica de dalt (1959-1967).

La Placeta: la Fonda al fons
La Fonda a la dreta
El pou comú: actual Plaça Joan Prat
La Volta i el  pou comú
Estiuejants, a l'hort de la Fonda

Una postal acolorida, això sí, per l'impuls cultural del Casino (mira els programes de festes) i  l'esperit lluitador dels alpensins... La fàbrica de cal Teta funcionava a ple rendiment, els comerços i les botigues eren un referent en tota la Comarca, i la Fonda...

La Fonda d'Alpens, avui, com sempre, acollidora i aixopluc de qui hi fa cap.
Per mostra, un botó: les cartes que et presento.

23.9.1957 | Escriu Maximiliano al seu fill Josep Ferrater,  parlant de la Fonda:"Los dueños (de la Fonda) de Alpens son varios hemanos. Servían comida de calidad y cantidad. Estuve muy bien atendido, de lo caul estoy satisfecho». 22.9.1959 (parlant d'Alpens):  «A Antonia le gustó mucho el panorama y la comida de la fonda".D'aquests temps: boixos, ginesta i tot de flors, per a l'enramada del Corpus.

Comentaris

  1. Frederic Sesé25/11/11 0:11

    Interessantíssim! I com m'agrada veure fotos de l'Alpens meu de ben petit!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Et demano si us plau que ens diguis qui ets. Gràcies.