Fira del Jovent d'Alpens. Maig de 2012


Ambientada en els fets de la Batalla d'Alpens (3a Guerra Carlina, 9 de juliol del 1873), en la qual perdé la vida el brigadier Cabrinetty, i li valgué el Marquesat d'Alpens a Francesc Savalls, la Fira del Jovent o de Gala és tot un homenatge a la nostra història i un referent en la de tots.

  Aquesta Fira ja la trobem documentada en l'any 1797




9 juliol 1873 - Alpens s. XIX - Les carlinades.


Joan Prat i Roca


Vídeo promocional de la Ⅺ Trobada de Forjadors. Alpens, del 18 al 20 de maig del 2012.





Fragments d'una pel·lícula filmada en Súper-8 per Jaume Sesé els anys 1967-1968  a Alpens. Ferrer d'Alpens. 
Una pel·lícula (ara en VHS) que l’Ajuntament d’Alpens m’ha deixat per tal de digitalitzar-la i compartir-la en aquest blog. Gràcies.

Pel·lícula sobre Joan Prat i Roca, (1898 - 1985), ferrer i forjador d'Alpens.
Guió, direcció i muntatge: Jaume Sesé Rovira (1924 - 2008).

Narrada pel propi Sesé i amb els germans Ventura i Joan Prat de protagonistes, aquesta pel·lícula ens presenta l’ofici de ferrador (amb Ventura Prat) i el de forjador (amb Joan Prat). Oficis que, sovint, s’aplegaven en un de sol: el ferrer!

"A tots ens agrada anar ben calçats —narra Sesé—, dóna una gran sensació de confort. Els matxos també ho necessiten. Veurem el Ventura, fent de sabater i de callista. Aquesta sí que és una feina que, a cuitat, ha desaparegut del tot!"

La meva tria d'alguns fotogrames de la pel·lícula.

"Entre altres, hi ha un home a Alpens, que en podria ser la seva personificació: és el Joanet, el ferrer! Reposat, clarivident, sempre amb una broma a flor de llavi... No hi cap dubte que n’aprens més parlant amb ell que escoltant la tele. Doncs mira, aquest home, a base de cops de mall, ha cobert Alpens de petites meravelles. Seguiu-me!", ens convida Sesé.



Sense editar i tal com raja. Tot i que és un vídeo realment genial, han passat molts anys, i moltes còpies i canvis de format per arribar fins aquí. Valgui com a document, si més no. —Banda sonora original de la pel·lícula: "El ball de la civada",. "Tocata i fuga en re menor, BWV 565" de Johann Sebastian Bach i "La Filadora".

"Adéu, Alpens, fins a reveure!", s’acomiada Sesé. Adéu, Jaume. Gràcies per tot.

Comentaris

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 30 DIES

Alpens, de l'envelat al teatre... Un viatge al segle passat

La llegenda del comte Arnau i els sarraïns, Joan Amades i Alpens

Tot recordant Rusiñol... 'L'alegria que passa' i Alpens

Ramon de Saguàrdia, castell de la Guàrdia de Ripoll - Alpens, les Llosses