162è aniversari del naixement de Miquel Clarà, autor de la sardana 'L'Acció d'Alpens'

En motiu de la celebració (aquest 9 de març) del 162è aniversari del naixement de Miquel Clarà i Cabruja (Riudellots, 1852-1909), he volgut recuperar l’article que vaig escriure, ara fa dos anys, sobre Miquel Clarà i la sardana, "L'Acció d'Alpens"; i compartir amb tots vosaltres una cinta de vídeo de Televisió de Riudellots (TVR) que porta per títol L’Acció d'Alpens, i que fa uns dies em va deixar l’Ajuntament d’Alpens per tal de digitalitzar-la i compartir-la. A tots ells, gràcies!

Narra la cinta:
"Entre les tropes carlines de Savalls, hi havia un jove riudellotenc, Miquel Clarà i Cabruja, nat a Riudellots el 9 de març de 1852. Tenia 21 anys quan va participar a l’Acció d’Alpens.
Era fill del sastre de Riudellots de la Selva, i, va ser-ho també ell. Va morir a Riudellots als 57 anys.
Miquel Clarà, havent tornat a Riudellots, deprés de la Batalla d’Alpens, va escriure, al març de 1877, al cap de quatre anys, una sardana que narrava de forma encesament carlina l’Acció d’Alpens; i aquest era, precisament, el títol que duia la sardana.

La música de la sardana és, segons els documents que hem rebut de l’arxiu de la família Clarà, una peça escrita per a cinc veus d’home [...] per al grup de caramellaires.

A partir de la documentació que la família Clarà actual va passar a la parròquia de Riudellots de la Selva, l’agrupació sardanista del poble va encomanar al mestre Pere Fontàs, director de la cobla Selvatana, que fes l’arranjament de la sardana de Miquel Clarà per tal que pogués ser tocada per cobla.

El dia 29 de desembre de l’any 1991, després d’una sentida mostra d’agraïment al mestre Pere Fontàs, la sardana del riudellotenc Miquel Clarà i Cabruja, arranjada per Pere Fontas, titulada 'L'Acció d'Alpens', va ser estrenada al pavelló esportiu de Riudellots, tocada conjuntament per les cobles Selvatana i Montgrins."  Miquel Clarà (Riudellots, 1852-1909) i la sardana "L'Acció d'Alpens" (1877)
  Alpens al segle ⅩⅨ i les guerres carlines

Comentaris

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 7 DIES

Andreu Despens i el cançoner de Joan Berenguer de Masdovelles, segon terç del s. XV

Riu-te del triatló actual. Ja l'havíem inventat, ara fa més de cent anys

D'Alpens a l'Havana i espavila't com puguis, si tornes! (1875-1950)

Commemoració dels 50 anys de l'escola La Forja d'Alpens

Alpens, fent camí cap al Sant Jordi d'enguany

Fira del Jovent d'Alpens - XIV Trobada Internacional de Forjadors

El dinar i la gresca del Dimarts de Carnestoltes, a Alpens. (1736 - 2016)