Alpens, 1906 - 'La Escena Catalana', el teatre i la fira de novembre

Sí, és clar: ha plogut molt des de llavors, em diràs. Jo també m'ho dic sovint. Però saps una cosa? No puc evitar pensar que, situats a finals del s. XIX, principis del XX, tot plegat, ens mostra una fotografia d'esplendor cultural i econòmic, prou potent, no et sembla?

La Escena Catalana, any I núm. 4 - 
Barcelona, 27 d'octubre de 1906 (pàg. 4)

ALPENS. — "Se ha restaurat el Teatre d'aquest poble, quinas obras produheixen molt bon efecte. Per la fira del dia 6 del mes vinent, hi haurá concurs de remaders, quins serán obsequiats ab una funció dramática, representantse El puñal del Godo. —Senyors aficionats [ens renyen]: ¿volen dir que no hi cauria be una obreta de casa en tal dia?".

↪ Vegem el setmanari [pàg. 4 - PDF, 4,56 MB]

La Escena Catalana, any I núm. 5 - Barcelona, 3 de novembre de 1906 (pàg. 5)

ALPENS. — "Com diguerem en el número passat, ab motiu de la fira 's donará una funció el dia 5, haventhi afegit al programa anunciat, la pessa Cómichs en dóyna. Aixis va bé", ens feliciten.

↪ Vegem el setmanari [pàg. 5 - PDF, 4,69 MB]

Segons he pogut llegir en dues publicacions posteriors (apartat de correspondència i altres), el corresponsal d'Alpens es deia Jaume Casals. No especifica res més.


"La Escena Catalana [Barcelona, 1906 – 1936?] "Dirigida per: Salvador Bonavía ; a partir de 1925, dirigida per: Salvador Bonavia i Panyella [...] Publicació que apareguè a Barcelona a partir del 1906 i fins a 1913 dedicada a divulgar els textos de teatre català.
La periodicitat era setmanal i n'era el director Salvador Bonavia. Amb el mateix títol publicava una col·lecció teatral que acabà amb la revista i que reprenguè el 1918. El 1913 fou absorbida per la publicació El Teatre Català."

↪ Pots trobar-la digitalitzada a ARCA Arxiu de Revistes Catalanes Antigues



Programa de la primera edició de la Fira – Alpens, 5 de novembre de 1906


"INAUGURACIÓ de la molt important FIRA que se celebrarà tots els anys el dia 5 de Novembre en el poble de ALPÉNS.
Será FIRA importantísima —resa el programa— pera els comerciants de tota classe de bestiar y molt convinent pera els pajesos, puig en ella trobarán moltas facilitats pera la compra y venda de tota classe de bestiar. De això dona seguritats el gran nombre de negociants y pajesos que han solicitat la creació de aquesta FIRA, en esta precisa fecha.
També serà de positius resultats pera el negoci de tota classe de articles de comers. En obsequi al publich, hi haurá per la tarde ball gratuit en la Plassa Major.
En el Teatre, recientment restaurat, se posarán en escena, á les set del vespre, los dramas titulats: Puñal del Godo y Comichs en doyna."
Tot plegat, una mostra més que la nostra afició al teatre ens ve lluny. Vegem:

   Santiago Rusiñol visita Alpens
   Miquel Casals i el Casino
   El poeta Agustí Bartra i el seu bastó (de boix) d'Alpens



REFERÈNCIES:

El Puñal del godo, de José Zorrilla (1817-1893) – Drama en un acte, estrenat el 7 de març de 1843. L'obra relata la història d'un eremita a qui se li revela la futura mort del rei Rodrigo a mans del comte don Julián, el qual s'ha aliat amb els àrabs per tal de facilitar-los la conquesta d'Espanya.    Llegeix-lo! [PDF, 64 kB]
A Recuerdos del tiempo viejo Zorrilla afirma que va escriure aquesta obra en vint-i-quatre hores, després d'una aposta.  

De Cómichs en doyna només n'he sabut trobar dos exemplars a la Biblioteca del Museu Arxiu de Santa Maria - Centre d'Estudis Locals de Mataró amb aquesta referència: "Galería dramática de Lo Teatro Católich / Cómichs en doyna / pessa en un acte y en vers per M. Mora y J. Busqué / Estrenat ab bon éxit en lo 'Círcol Católich d'Obrers de Mataró' lo 28 de Juliol de 1898. / Barcelona / 'Biblioteca Regional,' Molas, 24, entr. 1.ª / 1899"; i uns altres a la Biblioteca de Catalunya.



També et pot interessar:

  La  Fira de la Mare de Déu de març (1925)
  La Fira del Jovent

Comentaris

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 30 DIES

Alpens, de l'envelat al teatre... Un viatge al segle passat

La llegenda del comte Arnau i els sarraïns, Joan Amades i Alpens

Tot recordant Rusiñol... 'L'alegria que passa' i Alpens

Festa Major d’Alpens 2023 - Reportatge fotogràfic