La Fira del Jovent d'Alpens i 13a Trobada Internacional de Forjadors

Trobaràs totes les fotos d'aquesta edició de la Fira (4 àlbums, amb més de 250 fotos) i el vídeo reportatge de la Trobada al final d'aquest article. No et perdis el reportatge fotogràfic de David Miró, un gran mestre del blanc i negre.


Cada any, el penúltim diumenge de maig, la gent d'Alpens celebrem la Fira del Jovent o de Gala. Una fira que ja trobem documentada l'any 1850 [Mira el PDF, 3,3MB] i que fou tot un referent pel comerç i la vida de la comarca.

Plaça Major - Fira d'Alpens, 3r decenni del segle passat. -  foto: Francesc Blasi i Vallespinosa


"A la fira del Pens —explica Salvador Vilarrasa i Vall (1875? - 1943)—  hi menen bestiar boví, alguns porcs, eugues, matxos, mules i molts rucs. No hi manquen marxants, quincallaires verdulers, amb pilots de taronges, planters d’hortalices, i la parada típica de les esquelles.
Els pastors, aixís que es troben fan cridòria i s'esgardicen, però posant-se aviat formals parlen de llurs negocis, de les ovelles i de la muntanya on les faran anar a estiuar.
Els pagesos que tenen bestiar al firal, estan allà de plantó per veure qui es presentarà a comprar. [...] Els mercaders, i sobretot els pagesos que volen comprar algun cap de bestiar corren d'ací i d'allà demanant preu de les vaques, eugues o lo que sia".

↪ Segueix aquest enllaç per llegir el relat completHavíem estat els reis del contraban, una “eina” molt engrescadora i lucrativa que ens aportava riquesa... i una vida, sovint, ben alegre! Prou que se'n queixaven, el bisbe i el rector del poble!

Vegem què li deia el Bisbe al rector d’Alpens, l’any 1778: "a la sublime Superioridad individuales noticias de las causas de tanto contravando, de los enormes excessos de obcenidad, y otras ruindades, de las maximas perniciosas de aquella Republica, de sus varios ramos de trafico illícito, como se aumenta más, y mas, al passo que la Augusta Superioridad da mas arduas providencias, de gente se compone, de los enormes daños que dimanan a los Reales Erarios, exercitos, a la Patria, y a toda la Monarquía."

I com ho veia el pobre rector: "Aun me cuento reciente en este pueblo para saber el intrincado de sus cosas por la poca comunicacion que observo entre seglares [...] estando siempre azufrenado del escandaloso despotismo de los contravandistas, y que de parte de mucho tiempo apenas faltan unos, o otros, a mas de los transitantes causando un continuo escandalo en mi pueblo, que temo  que a todo trote se me perderá; lo que no puede remediarse, si la Superioridad no discurre nuevas idees, y que salgan mejor que asta aora." AEV. Alpens. N/1. Corresp. (1689~1893) - “Alpens, una història del Lluçanès: pagesos, paraires i carlins” de J. Albert Planes. (pàg. 69 i 75)

Més endavant, ramats, pastors i negociants transitaven pels camins ramaders que menen a la pleta de Torrats, per enfilar, plegats, el camí cap a muntanya... I nosaltres —sempre tan eixerits!— els hi organitzàvem unes bones fires com ara aquesta del Jovent, molt engrescadora per a tots.

Avui en dia —ha plogut molt des de llavors!— continuem celebrant, any rere any, igual d'engrescats, la Fira del Jovent d'Alpens!


Convertida en temàtica d'un temps ençà, un any rememorem els fets de la Batalla d’Alpens i, l'altre, celebrem la Trobada internacional de Forjadors.

El cap de setmana del 20, 21 i 22 d'aquest mes, celebrem la 13a edició. 
Dedicada a la Cursa3Comarques (diumenge, 5 de juny, la 27a edició).


Trobaràs més informació al Facebook de Forja Alpens i al portal de l'Ajuntament d'Alpens.

Des de Joan Prat i Roca (Alpens, 1898 - 1985) fins avui amb Enric Pla Montferrer.


Fes un cop d'ull a les últimes edicions de la Fira del Jovent, amb les biennals de la Trobada Internacional de Forjadors i l'escenificació de la batalla d'Alpens!


14-6-2016 | El vídeo reportatge de la TrobadaDe David Miró, gran mestre del blanc i negre!  Gràcies, bona feina.

Muere lentamente 
quien evita una pasión y su remolino 
de emociones, 
justamente estas que regresan el brillo 
a los ojos y restauran los corazones 
destrozados. 
Muere lentamente (fragment), de Pablo Neruda.

Comentaris

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 7 DIES

De vacances per Alpens? Alguns dels indrets que pots visitar

Alpens, 2018 - Any del 50 aniversari de l'escola

Alpens. Església preromànica de Sant Pere de Serrallonga

La carretera de Sant Quirze a Berga, per Alpens: la Pubilla de Catalunya

Alpens 2017, en imatges. A ritme de vals

Alpens: de quan Roca de Pena esdevé la Roca dels Encantats