La Fira del Jovent d'Alpens i 13a Trobada Internacional de Forjadors

Trobaràs totes les fotos d'aquesta edició de la Fira (4 àlbums, amb més de 250 fotos) i el vídeo reportatge de la Trobada al final d'aquest article. No et perdis el reportatge fotogràfic de David Miró, un gran mestre del blanc i negre.


Cada any, el penúltim diumenge de maig, la gent d'Alpens celebrem la Fira del Jovent o de Gala. Una fira que ja trobem documentada l'any 1797 [Mira el PDF, 3,3MB] i que fou tot un referent pel comerç i la vida de la comarca.

Plaça Major - Fira d'Alpens, 3r decenni del segle passat. -  foto: Francesc Blasi i Vallespinosa


"A la fira del Pens —explica Salvador Vilarrasa i Vall (1875? - 1943)—  hi menen bestiar boví, alguns porcs, eugues, matxos, mules i molts rucs. No hi manquen marxants, quincallaires verdulers, amb pilots de taronges, planters d’hortalices, i la parada típica de les esquelles.
Els pastors, aixís que es troben fan cridòria i s'esgardicen, però posant-se aviat formals parlen de llurs negocis, de les ovelles i de la muntanya on les faran anar a estiuar.
Els pagesos que tenen bestiar al firal, estan allà de plantó per veure qui es presentarà a comprar. [...] Els mercaders, i sobretot els pagesos que volen comprar algun cap de bestiar corren d'ací i d'allà demanant preu de les vaques, eugues o lo que sia".

↪ Segueix aquest enllaç per llegir el relat complet


Convertida en temàtica d'un temps ençà, un any rememorem els fets de la Batalla d’Alpens i, l'altre, celebrem la Trobada internacional de Forjadors.

El cap de setmana del 20, 21 i 22 d'aquest mes, celebrem la 13a edició. 
Dedicada a la Cursa3Comarques (diumenge, 5 de juny, la 27a edició).


Trobaràs més informació al Facebook de Forja Alpens i al portal de l'Ajuntament d'Alpens.


Des de Joan Prat i Roca (Alpens, 1898 - 1985) fins avui amb Enric Pla Montferrer.


Fes un cop d'ull a les últimes edicions de la Fira del Jovent, amb les biennals de la Trobada Internacional de Forjadors i l'escenificació de la batalla d'Alpens!


14-6-2016 | El vídeo reportatge de la Trobada

Comentaris

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 30 DIES

La masia del Graell d'Alpens, la capella de Sant Joan (1714), la pallissa i la teuleria

La llegenda del comte Arnau i els sarraïns, Joan Amades i Alpens

Festa Major d’Alpens 2023 - Reportatge fotogràfic

De quan érem petits... I anàvem a 'col·legit' amb les monges