4 d'agost de l'any 1900, Antoni M. Alcover (1862-1932) feia cap a Alpens

Un any abans que Jacint Verdaguer publiqués Ayres del Montseny, el dissabte 4 d'agost del 1900, Antoni M. Alcover, coautor del Diccionari català-valencià-balear (també anomenat Diccionari Alcover-Moll en honor als seus creadors, Antoni M. Alcover i Sureda i Francesc de Borja Moll), de camí pel Pirineu i els seus pobles, ens va fer una visita.

Així ho explica en la primera llibreta, en la qual ens narra la seva 1a. Excursío per Catalunya y el Rosselló, que presenta així: "En nom de Déu nostro Senyor y de la seua Inmaculada Mare la Santíssima Verge Maria y de tots els angels y sants del cel [una bona colla, com pots veure] comensa aquí aquest llibret de notes de la exida a Catalunya de l'estiu de 1900."

"L'excursió que recull la primera llibreta esmentada, que fa 8,5 x 13 cm i té 95 pàgines, s'estén del 19 de juliol al 10 d'agost de 1900. [---] La llibreta consigna els viatges a Barcelona, Vic, Folgueroles, [...] la Pobla de Lillet, Sant Jaume de Frontanyà, Borredà, Alpens, Sant Quirze de Besora, ..."
Excursió, que formava part de les moltes que va fer durant més de 20 anys; per tal de recollir dades dels llenguatges vivents i escrits arreu dels Països Catalans i de les que en sortiria el Diccionari que avui coneixem.




"Die 4. (d'agost) A les sis, missa dita, dins la tartana de Berga, y cap a Sant Quirze de Besora. Abans d'arribar a Alpens m'han dit que dalt una muntanya hi ha Sant Pere de Serrallonga, una iglesia romanica ab porta molt antiga.
Arribats a Alpens, ab una correguda som anat a veure l'iglesia. Es moderna perque en la primera guerra civil, la cremaren; no més queda'l campanar, que'n sortí ab un crivell dalt abaix, que encara's veu: es un campanar cuadret, ab un finestral molt estret a cada dau: el dau darrer, es relativament modern.
Per devant l'iglesia passa un carrer molt mal pla  y se'n va per avall cap a llevant: aquí caygué mort en Cabrinetty en la batalla que li guanya'n Savalls."

El Poble tenia 470 habitants i ja es començaven a escoltar els primers compassos de la cobla infantil d'Alpens: "Llamaban la atención por su corta edad y por el ajuste y precisión con que ejecutaron varias piezas de su repertorio", publicaria La Vanguardia el 3 de juny de 1901.


Font: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, Dietari de les eixides (1900-1902), volum 1 - Col·lecció: Biblioteca Marian Aguiló - "Edició dels dietaris de les excursions per diversos indrets que Mossèn Antoni M. Alcover va fer a partir de l’estiu de 1900, d’un gran interès per al coneixement de la seva activitat prodigiosa i per als orígens de l’obra del Diccionari". També el pots fullejar a Google Llibres, si vols.


  Alpens, del nou 'servey de tartranes’ (1911) al primer auto de línia (1920)

Comentaris

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 30 DIES

La llegenda del comte Arnau i els sarraïns, Joan Amades i Alpens

Alpens, de l'envelat al teatre... Un viatge al segle passat

Tot recordant Rusiñol... 'L'alegria que passa' i Alpens

Festa Major d’Alpens 2023 - Reportatge fotogràfic