4 d'agost de l'any 1900, Antoni M. Alcover (1862-1932) feia cap a Alpens

Un any abans que Jacint Verdaguer publiqués Ayres del Montseny, el dissabte 4 d'agost del 1900, Antoni M. Alcover, coautor del Diccionari català-valencià-balear (també anomenat Diccionari Alcover-Moll en honor als seus creadors, Antoni M. Alcover i Sureda i Francesc de Borja Moll), de camí pel Pirineu i els seus pobles, ens va fer una visita.

Així ho explica en la primera llibreta, en la qual ens narra la seva 1a. Excursío per Catalunya y el Rosselló, que presenta així: "En nom de Déu nostro Senyor y de la seua Inmaculada Mare la Santíssima Verge Maria y de tots els angels y sants del cel [una bona colla, com pots veure] comensa aquí aquest llibret de notes de la exida a Catalunya de l'estiu de 1900."

"L'excursió que recull la primera llibreta esmentada, que fa 8,5 x 13 cm i té 95 pàgines, s'estén del 19 de juliol al 10 d'agost de 1900. [---] La llibreta consigna els viatges a Barcelona, Vic, Folgueroles, [...] la Pobla de Lillet, Sant Jaume de Frontanyà, Borredà, Alpens, Sant Quirze de Besora, ..."
Excursió, que formava part de les moltes que va fer durant més de 20 anys; per tal de recollir dades dels llenguatges vivents i escrits arreu dels Països Catalans i de les que en sortiria el Diccionari que avui coneixem.
"Die 4. (d'agost) A les sis, missa dita, dins la tartana de Berga, y cap a Sant Quirze de Besora. Abans d'arribar a Alpens m'han dit que dalt una muntanya hi ha Sant Pere de Serrallonga, una iglesia romanica ab porta molt antiga.
Arribats a Alpens, ab una correguda som anat a veure l'iglesia. Es moderna perque en la primera guerra civil, la cremaren; no més queda'l campanar, que'n sortí ab un crivell dalt abaix, que encara's veu: es un campanar cuadret, ab un finestral molt estret a cada dau: el dau darrer, es relativament modern.
Per devant l'iglesia passa un carrer molt mal pla  y se'n va per avall cap a llevant: aquí caygué mort en Cabrinetty en la batalla que li guanya'n Savalls."

El Poble tenia 470 habitants i ja es començaven a escoltar els primers compassos de la cobla infantil d'Alpens: "Llamaban la atención por su corta edad y por el ajuste y precisión con que ejecutaron varias piezas de su repertorio", publicaria La Vanguardia el 3 de juny de 1901.


Font: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, Dietari de les eixides (1900-1902), volum 1 - Col·lecció: Biblioteca Marian Aguiló - "Edició dels dietaris de les excursions per diversos indrets que Mossèn Antoni M. Alcover va fer a partir de l’estiu de 1900, d’un gran interès per al coneixement de la seva activitat prodigiosa i per als orígens de l’obra del Diccionari". També el pots fullejar a Google Llibres, si vols.


  Alpens, del nou 'servey de tartranes’ (1911) al primer auto de línia (1920)

Comentaris

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 7 DIES

La llegenda del comte Arnau i els sarraïns, Joan Amades i Alpens

Tot recordant Rusiñol... 'L'alegria que passa' i Alpens

Alpens, la Festa de la Dansa Alpensina

Els estels d'Alpens coronen la Sagrada Família 

#11S2022 - Del 2012 fins l'octubre del 2017, vam tocar el cel amb la mà!

La Pepeta de la Fonda, la iaia de tots... Sempre amb nosaltres!

Alpens, el filòsof Ferreter Mora, la seva família i la Fonda d'Alpens