Alpens, 2018 - Any del 50 aniversari de l'escola

Seguint amb els articles de l'any del cinquantenari de la inauguració de la nostra escola i de l'edifici d'habitatges que avui serveix de consultori i sala de noves tecnologies, he pensat que potser t'agradaria saber com va anar tot plegat... Res, quatre pinzellades.

Fins que no es va inaugurar aquesta escola, els nens anaven al col·legi a l'escola de la Placeta i les nenes i els nens més petits que encara no tenien edat per anar a l'escola, tot i els molts intents de l'Ajuntament per disposar d'una escola municipal, anaven al col·legi amb les monges. Ja n'hem parlat.

Tot i que això podria semblar suficient, el poble volia una escola nova i habitatges dignes per als mestres.
I aquí comença la història. Una història que relatarem de la mà dels documents que, molt amablement, ens ha cedit l'Ajuntament d'Alpens, digitalitzats per a l'ocasió. Gràcies.

Som-hi, doncs? A veure si me'n surto.

Tot va començar l'any 1958, quan l'Ajuntament decideix que cal reivindicar una nova escola.
Com molt bé explica Jaume Rafel Faja (alcalde d'Alpens, 1952-1960), "en este municipio se carece de locales própios que reúnan las condiciones técnico-higiénicas que requieren las Escuelas [...] aposentadas en edificios arrendados a particulares, [...] y por lo que respecta a las viviendas de los señores Maestros son también de absoluta necesidad, por no ser tampoco las que hoy existen decorosas y capaces."

Vegem el decret del 7-4-1958 [PDF, 209 kB]



Passaran tres anys fins que, el 9 de febrer de l'any 1961, en Josep Cruells Pujals cedeix, davant notari, el terreny de la futura escola a l'Ajuntament, llavors presidit per Andreu Fornell Doya (alcalde d'Alpens, 1960-1973), el qual agafarà les regnes del projecte fins a aconseguir fer-lo realitat.

Vegem les actes d'aquest any [PDF, 292 kB]

D'aquest any 1961 és el vídeo de la Dansa Alpensina, que dedueixo (sense gaire marge d'error) que va filmar Jaume Sesé Rovira (1924-2008).

El 14 d'abril de 1962, l'alcalde sol·licita a l'"Excmo. Sr. Gobernador Civil [...] tenga a bien incluir a este Municipio en el Plan para 1963 para la construcción de una Escuela para Niños y otra para Niñas, por considerarlo de suma necesidad y conveniencia para la debida enseñanza". Reivindicació, aquesta, la d'una escola de nenes, que la trobem sempre present fins a la denegació definitiva, l'any següent al de la inauguració de l'escola de nens, el 1969.

Vegem la sol·licitud [PDF, 137 kB]

Passaran dos anys més i, de nou, el 2 d'abril de 1964, veient que no han tingut en compte les nostres demandes, tornarem a l'atac amb contundència i manifestament enfadats, per acabar suplicant al governador civil "tenga a bien estudiar este caso de Alpens aisladamente, por considerarlo un caso excepcional, interpretado erroneamente".

Vegem el llistat de greuges [PDF, 754 kB]

El 16 de maig de 1966, l'alcalde, visiblement contrariat, no entén com, després d'aprovar-se el pressupost (215.179,10 pessetes), "a los pocos dias se nos comunica personalmente que no se puede construir, a secas". Encara no feia quatre mesos que havíem cedit formalment els terrenys al mestre del poble, el senyor José Ruiz de Fez.

Vegem els documents corresponents [PDF, 903 kB]

Finalment, tot i els problemes esmentats, el 31 de maig de 1968 se certifica que "ha sido construida en esta población, UNA Escuela Nacional de Niños [...] y que podrá ser inaugurada en la próxima apertura de curso".


No et perdis la relació dels nens que van estrenar l'escola, el setembre de l'any 1968 —enguany fa 50 anys!—, amb Joan Crespo Fernández com a nou mestre.
Les nenes, d'acord amb l'ordre expressa del Ministerio, ho faran l'any següent.

Vegem els comunicats [PDF, 477 kB]


D'aquest any de la inauguració de l'escola és la pel·lícula sobre Joan Prat i Roca, (1898 - 1985), ferrer i forjador d'Alpens, dirigida i produïda per Jaume Sesé Rovira (1924-2008).

L'any 1999, sota la presidència de Joan Panicot Portet (alcalde d'Alpens, 1995-2003), es reforma i s'amplia significativament l'edifici per tal de dotar-lo de més aules i adequar-lo a les necessitats actuals. Posteriorment, l'any 2007, ara sota la presidència de l'actual alcaldessa d'Alpens, Montse Barniol Carcasona, s'hi afegeix l'annex que servirà de despatx i una petita dependència de desembaràs.


No menys rellevant és aquest document [PDF, 975 kB] amb totes les vicissituds que van passar per tal d'aconseguir una escola municipal de nenes que, per cert, mai van obtenir.



  De quan érem petits... L'escola del poble
  De quan érem petits... I anàvem a 'col·legit' amb les monges
  De quan érem petits... L’escola de les monges
  Alpens, Osona, Ripollès i Berguedà. Itineraris i camins ramaders (1968)

Comentaris

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 30 DIES

La llegenda del comte Arnau i els sarraïns, Joan Amades i Alpens

Festa Major d’Alpens 2023 - Reportatge fotogràfic

La masia del Graell d'Alpens, la capella de Sant Joan (1714), la pallissa i la teuleria

De quan érem petits... I anàvem a 'col·legit' amb les monges