Alpens, 1927 - Fotografies de Josep Marimon i Vidal (1879–1942)

Quan Marimon va fer aquestes fotografies d'Alpens, el dia 2 de febrer de l'any 1927, el poble superava per poc els cinc-cents habitants, feia dos anys de la posada de la primera pedra de la Fàbrica de Dalt (1925-1967) i encara no en feia mig del començament de les obres de l'actual cafè teatre Casino d'Alpens inaugurat per la Festa Major de 1928. 

A tall de mostra, l'article que va escriure Salvador Vilarrasa (La Pobla de Lillet, 1875? - Ripoll, 1943) a la revista Scriptorium sobre la Fira de la Mare de Déu de març d'Alpens pinta un bon retrat del poble que es va trobar i que tan bé va saber fotografiar Josep Marimon quan ens va visitar. 


Publica el Butlletí de l'Arxiu Nacional de Catalunya Núm. 49 (Febrer 2018):

"Josep Marimon i Vidal (Esparreguera, 1879 – Barcelona, 1942) fou un fotògraf amateur que s’inicià en la fotografia durant la dècada de 1910, si bé el gruix de la seva producció fotogràfica se situa en els anys vint i trenta del segle passat. Resident a Barcelona i de classe mitjana comodada, treballava com a representant comercial en el sector tèxtil, tractant amb empreses com la barcelonina ‘Volart. Encajes y Tejidos’ o la sabadellenca ‘Jaime Rovira Sallarés’. Però la fotografia es convertí en una de les seves grans passions, recorrent bona part de Catalunya amb la càmera, fent-se soci d’algunes de les associacions fotogràfiques més actives i importants del moment, i arribant a dominar les difícils tècniques de positivat amb procediments pigmentaris com el bromoli o el bromoli transportat. [...]

"El de Josep Marimon és, doncs, un fons fotogràfic de gran rellevància tant per a l’estudi de la fotografia amateur de les primeres dècades del segle XX com per a conèixer la història humana, social, cultural i econòmica d’un poble i la seva comarca." Conclou Violeta Cañigueral Casassas, l'autora d'aquest article, que et recomano.

↪ 
Llegeix l'article complet [pàgs. 2 a 11 - PDF, 3,16 MB] 


Hem d'agrair aquestes fotografies a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC).  FONS ANC1-802  del portal "Arxius en línia" del Departament de Cultura de la Generalitat. © Tots els drets reservats a l'ANC i no subjectes a la llicència CC BY-NC-ND 3.0 usual d'aquest blog.


Exemplars (n, vidre, bn, 6x13 cm (fotografia estereoscòpica)1), amb còpia (p, paper, bn, 6x6 cm (contacte-àlbum))





Si vols aprofundir en el context, el contingut i l'estructura del FONS ANC1-802 / JOSEP MARIMON VIDAL, et recomano aquest enllaç dels "Arxius en línia" del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

(1) Diccionari de la llengua catalana || Estereoscopi.  m. [FIF] Aparell que, per mitjà de la fusió de dues imatges planes d’un mateix objecte preses des de punts de vista lleugerament diferents, produeix la sensació d’imatge en relleu.


Comentaris

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 30 DIES

La llegenda del comte Arnau i els sarraïns, Joan Amades i Alpens

Alpens, de l'envelat al teatre... Un viatge al segle passat

Tot recordant Rusiñol... 'L'alegria que passa' i Alpens

Festa Major d’Alpens 2023 - Reportatge fotogràfic