Alpens, portada de la revista 'Catalunya Artística' (30-3-1905)

CORRENT PER CATALUNYA ~ ALPENS  "Poblet rónech situat en el límit del Llussanés, célebre per haberhi mort el brigadier Cabrinety y haberhi nascut el sabi astrónom català Fra Agustí Canyelles."
Una obra útil per Catalunya. "Ab motiu d’haber publicat l’infatigable excursionista y brillant escriptor en César August Torras sa obra Guía del Pirineu Català importantíssima per la nostra volguda Patria Catalana,

se’ns ocorregué estampar en aquestas columnas el retrat de tan notable excursionista; mes, en la impossibilitat de lograrho, ja que’l senyor Torras ha sigut y continua essent refractari á las exhibicions fotográficas, ens tinguérem de valdrer del eminent folk-lorista nostre estimat amich en Rosendo Serra y Pagés pera que’l retratés á la ploma, com aixís ho fa en l’hermós article que segueix:En César August Torras - Es el més ferm puntal del excursionismes català"...

↪ Segueix aquest enllaç per llegir l'article complet i la revista [PDF, 3,579 MB]

Font de la revista: ARCA - Arxiu de revistes catalanes antigues.


Del perquè de tot plegat, interpretacions.

Per les nostres malifetes (o no) en les carlinades, ens guanyarem una bona fama i el dret de gaudir de bones comunicacions. Comunicacions que, interpreto, esperonaren a personatges tan il·lustres, com ara Rusiñol, Alcover, Verdaguer i al mateix Cèsar August Torras, a visitar-nos i a publicar algunes cròniques. Cròniques que, sens dubte, obtingueren un bon ressò i, especulo, inspiraren la portada en qüestió.

D'aquest any (1905), veig un poble de pagès de 470 habitants, en blanc i negre, culturalment viu i, encara que econòmicament no massa pròsper, amb empenta! Tan sols llegint alguns dels programes de festes de llavors, hom, pot fer-se una idea de tot plegat... Un poble, per exemple, amb una gran afició al teatre (mira’t els programes de la Festa Major dels anys 1906 i 1907) i a la música (mira’t la cobla infantil d’Alpens, inicis del segle passat).  Excursió a Alpens, Santuari de La Quar, Vilada y Sant Jaume de Frontanyà (1902)
  Alpens (1906-1928) Mudem-nos! L'envelat està enllestit, s'aixeca el taló

 Bibliografia: 
 Viquipèdia: Catalunya artística (Barcelona, 1900-1905).
 Dipòsit digital de documents de la UAB. Hi trobaràs molts dels números complets de la revista.
 Viquipèdia: Cèsar August Torras i Ferreri. Autor de la Guia del Pirineu Català.
 Google llibres: Excursionistes recordats, de Josep Barberà i Suqué (publicacions de l'abadia de Montserrat) - Pàg. 28-29 Cèsar August Torras.
 El repositori cooperatiu de la Memòria Digital de Catalunya (MDC)
 ARCA, arxiu de revistes catalanes antigues.

Comentaris

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 30 DIES

Alpens, Fira del Jovent 2023

La llegenda del comte Arnau i els sarraïns, Joan Amades i Alpens

Tot recordant Rusiñol... 'L'alegria que passa' i Alpens

EXTRA! EXTRA! La Batalla d'Alpens a la premsa de juliol de 1873

La Pepeta de la Fonda, la iaia de tots... Sempre amb nosaltres!