Cèsar August Torras i Ferreri (Barcelona, 1851 - 1923) i Alpens

Dissabte, 6 de desembre del 1902, Cèsar August Torras, amb tren fins a Sant Quirze. Diumenge, amb un fred de mil dimonis, amb tartana a Alpens i a peu fins a Vilada, passant per Boatella i La Quar.
L'endemà, nevant, cap a Sant Jaume, camí del Castell de l'Areny, passant per Camp-rubí (Camprubí) cap a Les Lloberes, per fer cap a Els Oms (Olms) i dormir a cal Marxandó (Marxantó). El dimarts, descans obligat per la punyetera pluja. I el dimecres, amb un déu d'aigua de pebrots, cap a Puigcercós per agafar la tartana fins a Alpens, dinar i, de nou, la tartana cap a St. Quirze per agafar el tren de Barcelona



Excursió a Alpens, Santuari de La Quar, Vilada y Sant Jaume de Frontanyà, desembre de l'any 1902¹. Relat publicat en els butlletins núm. 101-102 del Centre Excursionista de Catalunya del juny i juliol del 1903.
No et perdis les descripcions que fa de l'entorn que van trepitjant i les fotos.

↪ Vegem la publicació [PDF, 4,71 MB]

(1) Tot i que, a la pàg. 150 esmenta el "Janer", després esmenta dues vegades el desembre i, a la pàg. 184 parla de dimecres (dia 10). Conclourem que es tracta del desembre del 1902, data en què coincideixen el dia de la setmana amb el mes i l'any (dimecres, 10 de desembre del 1902).


Alpens, portada de la revista 'Catalunya Artística' (30-3-1905)


CORRENT PER CATALUNYA ~ 
ALPENS  "Poblet rónech situat en el límit del Llussanés, célebre per haberhi mort el brigadier Cabrinety y haberhi nascut el sabi astrónom català Fra Agustí Canyelles."

"Ab motiu d’haber publicat l’infatigable excursionista y brillant escriptor en César August Torras sa obra Guía del Pirineu Català importantíssima per la nostra volguda Patria Catalana, se’ns ocorregué estampar en aquestas columnas el retrat de tan notable excursionista; mes, en la impossibilitat de lograrho, ja que’l senyor Torras ha sigut y continua essent refractari á las exhibicions fotográficas, ens tinguérem de valdrer del eminent folk-lorista nostre estimat amich en Rosendo Serra y Pagés pera que’l retratés á la ploma, com aixís ho fa en l’hermós article que segueix: En César August Torras - Es el més ferm puntal del excursionismes català"...

↪ Segueix aquest enllaç per llegir l'article complet i la revista [PDF, 3,579 MB]

Font de la revista: ARCA - Arxiu de revistes catalanes antigues.

Del perquè de tot plegat, interpretacions.

Per les nostres malifetes (o no) en les carlinades, ens guanyarem una bona fama i el dret de gaudir de bones comunicacions. Comunicacions que, interpreto, esperonaren a personatges tan il·lustres, com ara Rusiñol, Alcover, Verdaguer i al mateix Cèsar August Torras, a visitar-nos i a publicar algunes cròniques. Cròniques que, sens dubte, obtingueren un bon ressò i, especulo, inspiraren la portada en qüestió.

D'aquest any (1905), veig un poble de pagès de 470 habitants, en blanc i negre, culturalment viu i, encara que econòmicament no massa pròsper, amb empenta! Tan sols llegint alguns dels programes de festes de llavors, hom, pot fer-se una idea de tot plegat... Un poble, per exemple, amb una gran afició al teatre (mira’t els programes de la Festa Major dels anys 1906 i 1907) i a la música (mira’t la cobla infantil d’Alpens, inicis del segle passat).



Parlant d'excursions, de Francesc de Sales Maspons i Labrós, una excursió de l'any 1893, que ben segur t'agradarà conèixer: De Ripoll cap a Gombrèn i, l'endemà, cap a Sant Jaume, per anar a dormir a Alpens... 

"Llestos, ab pressa, perquè's feya tart —narra Maspons—, emprenguérem la tornada, cap avall, pera anar á dormir á Alpens. [...] arribàrem á Alpens, ahont nos allotjairem á l'hostal d'en Samsó.
Alpens —seguiex narrant— està situat al mitj d'un anfiteatre de montanyes. Té una plaça llarga y estreta, ab un pou comunal al mitj, de brocal de pedra, y tres ò quatre carrers, algun, com lo en qui hi trobà la mort Cabrinetty, bastant costarut y estret. L'iglesia, encara que gran, no té res de notable." I continua, parlant de la "mort desgraciada" de Cabrinetty… 

↪ Vegem la publicació [PDF, 1,34 MB - Pàg. 14]



De la mà de l'Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya, algunes de les fotografies de Cèsar August Torras.

Cèsar August Torras i Ferreri



 Bibliografia: 
 Viquipèdia: Catalunya artística (Barcelona, 1900-1905).
 Dipòsit digital de documents de la UAB. Hi trobaràs molts dels números complets de la revista.
 Viquipèdia: Cèsar August Torras i Ferreri. Autor de la Guia del Pirineu Català.
 Google llibres: Excursionistes recordats, de Josep Barberà i Suqué (publicacions de l'abadia de Montserrat) - Pàg. 28-29 Cèsar August Torras.
 El repositori cooperatiu de la Memòria Digital de Catalunya (MDC)
 ARCA, arxiu de revistes catalanes antigues.

Comentaris

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 30 DIES

Alpens, de l'envelat al teatre... Un viatge al segle passat

La llegenda del comte Arnau i els sarraïns, Joan Amades i Alpens

Tot recordant Rusiñol... 'L'alegria que passa' i Alpens

Ramon de Saguàrdia, castell de la Guàrdia de Ripoll - Alpens, les Llosses