Alpens, la Fira del Jovent es vesteix de gala

Amb els meus millors desitjos per a aquesta nova edició de la Fira del Jovent, també coneguda com La Gala d'Alpens!... Una mica d'història i tot el que et cal saber per celebrar-la com cal.
Un any més, puntual com un clau, el penúltim diumenge de maig, la Fira del Jovent es vesteix de gala per engrescar petits i grans a celebrar-la i acaronar-la amb empenta, gosadia i bon humor. Enguany, com fem d'un temps ençà (biennalment), commemorem el fet d'armes de la Tercera Guerra Carlina (1872-1876) conegut com la Batalla d'Alpens (9-7-1873).

I ho fem amb el nou repte de fer la recreació de LA BATALLA, la nit del dissabte (20 de maig), més en sintonia amb l'hora del fets... Som del morro fort, nosaltres, saps? I ens hem empescat un espectacle visual de llum, so, foc i infern, interpretat meravellosament, que et farà tremolar de por i emoció! Res, que ens agrada embolicar la troca, hi tenim la mà trencada!

Trobaràs les fotos de l'edició d'enguany al final de l'article.


— Segueix Alpens 1873 i el portal de l'Ajuntament d'Alpens, per saber els detalls i tota la  programació.


Retall del cartell de l'edició d'enguany. Disseny de Núria Molist i Guillem Iborra Niubó




Deixa'm fer-te cinc cèntims de la història… i tota la pesca.

Aquesta Fira ja la trobem documentada l'any 1850 [consulta aquest PDF, 3,3 MB]
Que com eren les fires, al poble? Ens ho explica molt bé Salvador Vilarrasa i Vall (La Pobla de Lillet, 1875? - Ripoll, 1943) en parlar de la Fira de la Mare de Déu de març de l'any 1925.

I aquí, tot i que interpreto que encara es va celebrar durant molts anys, a partir del 30 de maig de l'any 1928, en que La Vanguardia publica l'accident que va patir el quinteto Font de Manlleu en desplaçar-se a la Fira, perdo el rastre documental fins l'any 1981 (enguany farà 36 anys), en què des de la Comissió de Festes i l'Ajuntament (que llavors tenia l'honor de presidir) la tornem a recuperar.

1981 - ALPENS, Vila de paraires i de traginers, de paquetaires i de bandolers


"Un altre aspecte important. La Fira del Jovent era coneguda com una de les que aplegaven més fadrins i fadrines amb ànim de casar-se. Aquesta era una altre de les funcions de les Fires i era normal que hom hi anés a "vendre la mossolina", és a dir, l'estat de mosso  o fadrí.
La gent d'Alpens deia que el dia de la fira, per què aquesta fos bona, calia que al matí fes sol i la tarda fos ben plujosa. La qüestió era que vingués força gent i que tothom anés a ballar.
Tot plegat constituïa una quadre bigarrat que convertia la fira en festa important i viva, una festa esperada pel jovent i imprescindible per a una organització econòmica ben diferent de l'actual."

Aquest mateix any, el poeta Agustí Bartra, el del bastó de boix d'Alpens, fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi.

De l'any 1982, "Alpens: la Fira del Jovent o de Gala, recuperada"


Convertida en temàtica d'un temps ençà, un any rememorem els fets de la Batalla d'Alpens i, l'altre, celebrem la Trobada Internacional de Forjadors.Aquest any, toca LA BATALLA!


— Fira del Jovent 2012  - Fotos de la Batalla.
— Fira del Jovent 2013  - Història, vídeo i reportatges: de com ho van veure els carlins, de com ho van veure els liberals i com ho vam recrear nosaltres.
— Fira 2015  - La Batalla, a la premsa de juliol de 1873.


Enguany commemorem l'any del 200 aniversari del naixement de Francesc Savalls i Massot (La Pera, 1817 – Niça, 1886), marquès d'Alpens per la gràcia de Carles de Borbó i Àustria-Este i desgràcia de Josep Cabrinetty i Cladera (Palma, 1822 - Alpens, 1873).


Dels fets de la Batalla d'Alpens ja se'n feia ressò Noah Gordon (EUA) en el seu llibre titulat El Celler. Diu, a la pàgina 26: "No t'hauries de trobar carlins... El juliol van arribar fins Alpens i van matar vuit-cents soldats espanyols."

  Alpens i les carlinades, la Batalla i les edicions de la Fira del Jovent




LES FOTOS DE L'EDICIÓ D'ENGUANY!

Fira Alpens 2017: LA BATALLA

Alpens, Fira del Jovent 2017

Comentaris

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 30 DIES

Alpens, de l'envelat al teatre... Un viatge al segle passat

La llegenda del comte Arnau i els sarraïns, Joan Amades i Alpens

Tot recordant Rusiñol... 'L'alegria que passa' i Alpens

Festa Major d’Alpens 2023 - Reportatge fotogràfic