27 de setembre, Festa Major d'Alpens 1915 / 2015 i les eleccions, és clar

Visca la Festa Major! Dies de gresca i xerinola que ens agermanen en lo bo i ens conviden a mantenir el cap ben alt enfront de les adversitats. Programa de les festes que tindrán lloch en el histórich poble de Alpens en honor de sos gloriosos patrons Sants Cosme y Damiá durant els dies 26, 27, 28 y 29 de setembre de 1915 (fa 100 anys).

Entre el anunciants hi trobem: una sastreria, dos transportistes, una barberia, una perruqueria, una pastisseria i fàbrica de fideus, quatre posades i tres cafès, dues ferreteries, una fusteria, una carnisseria i una fabrica de llonganisses, dues botigues de roba i un tractant de patates, amb lleteria inclosa. ─Tot plegat, un bon reguitzell de servies per a un poble amb poc més de 450 habitants.

Context: l'avi Sala té 11 anys, en Josep Cruells en té 16, Joan Prat (el ferrer) en té 17 i Miquel Casals (el del Casino) en té 36.  Fa 10 anys de la mort de fra Josep d'Alpens, 9 de la primera edició de la Fira de Novembre, 7 del pas del 'tren Renard' pel poble i del naixement de Joana Matia, i 6 de la mort de Miquel Clarà i del naixement d'Agustí Bartra.

Han passat 6 anys des dels fets de la Setmana Tràgica, la guerra del RIF està fent estralls, i el món es troba immers en la 1a Guerra Mundial (1914-1918), la Gran Guerra (amb una Espanya autoproclamada neutral), en la qual lluiten alguns joves voluntaris catalans, amb l'esperança (frustrada) d'aconseguir l'alliberament nacional dels pobles europeus i, entre ells, el català. Barcelona s'ha convertit en la residència dels adinerats europeus. ─Escolta el programa "En guàrdia" de CatRadio, val la pena.


- Mira el programa de la Festa Major 2015
Vídeo: els Diables Rocadepena - correfoc Festa Major de 1989
- Tot, sobre la Dansa Alpensina
- I no et perdis el recull de programes de festes d'Alpens (1906-1978)


Amb el teu permís.  Tots sabem que enguany la Festa Major d'Alpens s'escau amb les eleccions al Parlament de Catalunya. Sense cap mena de dubte, les eleccions —avui plebiscitàries— més importants de la nostra història, n'estic convençut.
S'hi esqueia un referèndum, ja ho sabem, però a hores d'ara tots hem apamat la intransigència i el tarannà dels partits polítics espanyols i els poders al seu servei..
Res a fer, ens ha quedat molt clar, gràcies, i anem per feina!
Hem sortit durant quatre anys seguits al carrer per alguna cosa, i ara és l'hora!  ─ Votem les llistes del sí per la independència, tots les coneixem (només n'hi ha dues), i que res desmereixi el somni d'esdevenir un gran país.
En acabat —com bé va escriure Miquel Martí i Pol—, que cadascú es vesteixi com bonament li plagui, i via fora!, que tot està per fer i tot és possible.
Lluís Suriñach, alcalde d'Alpens (1979 -1987)


29.9.2015 | La Festa Major 2015, en imatges!

- Correfoc infantil - Passaferes
- Els Versots
- La Dansa Alpensina
- Tot i més, al Facebook Gent d'Alpens 

27 de setembre del 2015 - Concert de Festa Major,
a càrrec de 'La Principal de Berga'.
Amb els meus millors desitjos que pugui esdevenir històric en la memòria de tots plegats, pel fet de coincidir amb el dia de les votacions per la Independència.

Ja em disculparàs la qualitat, és el millor que he sabut fer amb un simple telèfon mòbil. Valgui, si més no, per copsar l'emotivitat d'aquests moments —certament històrics!— que estem vivint. 

Comentaris