Festa Major d'Alpens 2021 / 1921

Han passat cent anys de la publicació del "cartell anunciador de les festes que tindrán lloch en l'historich poble d'Alpens" que avui et presento... I aquí som: cent anys després, amb més il·lusió que mai, a punt per celebrar aquesta nova edició de la Festa Major que ja tenim a tocar.

Postal de la fotografia de portada del programa de la Festa Major d'Alpens de l'any 1921

Que res desmereixi els vostres somnis, amics i amigues de Gent d'Alpens. Sigueu feliços i feu feliços els altres, tant com pugueu. Bona Festa Major! Participem-hi (responsablement), gaudim i compartim la màgia d’aquesta festa, com quan érem petits.



Programa de la Festa Major d'Alpens de l'any 1921. Enguany en farà 100 anys.

"Cartell anunciador de les festes que tindrán lloch en l'historich poble d'Alpens els dies 26, 27 28 y 29 de setembre de 1921 per honorar a sos patrons Sants Cosme y Damiá y a benefici dels soldats compatricis que lluyten al Marroch [a la guerra del Rif]."



"El dol es sens dupte en el cor de tot bon alpensí", es lamenten. "Essent el dolor y la pena grans, se tractava de no celebrar dita festa major pero de prompte surgí l'iniciativa de ferla per enlairar els cors perqué el triomf sia mes prompte al ensemps mes gran, y que nostres germans puguin retornar a ses llars mancades avuy d'alegria. Donantse compte d'esser una realitat l'exposat s'ha pres l'acort de celebrarla y que tots els beneficis que reporti dita festa sían entregats a nostres heroichs lluitadors."

I ho van fer tan bé que van obtenir 265,20 pessetes de benefici, un fortunot de l'època per enviar als sis alpensins desplaçats al Marroc.
No et perdis aquest "compte detallat de lo cobrat i pagat d'aquest històric poble a benefici dels compatricis tan de la Parroquia com del Municipi qu'es troben al Marroc". És tot un tractat econòmic de l'època. Hi trobaràs de tot: des del preu del carbur gastat per als assaigs fins a les 24 pessetes pagades a "Joan Cruells per el transport de 6 músics d'anada i tornada de St. Quirse a Alpens a raó de 4 ptes. un"...  


Context: Teresa Vall té 4 anys, l'avi Sala en té 17, Josep Cruells en té 22, Joan Prat (el ferrer) en té 23 i és un dels sis alpensins que està lluitant al Marroc, Miquel Casals (el del Casino) en té 42, i Josep Plans en té 46.
Fa 21 anys de la visita d'Antoni M. Alcover, 16 anys de la mort de fra Josep d'Alpens, 13 del pas del tren Renard pel poble i del naixement de Joana Matia, i 12 de la mort de Miquel Clarà i del naixement d'Agustí Bartra
 
D'aquest any és l'article "La sombra de Carlos VII" publicat al diari La Libertad del dimarts, 11 de gener de l'any 1921. Una visió "poètica" d'una vella coneguda pretensió reial que, de reeixir, molt probablement hauria escombrat els actuals Borbons dels poders de l'Estat. 



El poble és el meu esforç i el vostre esforç,
és la meva veu i la vostra veu, [...]
El poble és tu i tu i tu
i tot d'altra gent que no coneixes,
i els teus secrets
i els secrets dels altres.

El poble és tothom,
el poble és ningú.
El poble és tot:
El principi i la fi,
l'amor i l'odi,
la veu i el silenci,
la vida i la mort.

Miquel Martí i Pol, El poble (1956-1958), fragments.

Bona Festa Major!



Les fotos d'enguany


Versots 2021 🎭 Festa Major d'Alpens
Festa Major d'Alpens 2021



Comentaris

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
➤ ➤ ➤  ARTICLES MÉS LLEGITS DELS ÚLTIMS 30 DIES

El 'Ball d'En Serrallonga' (Mataró, 1856) i el fill del Graell d'Alpens... I el de Perafita (anterior al 1750)

Alpens. Església preromànica de Sant Pere de Serrallonga

Del diaris 'La Libertad' (1921) i 'El Estandarte real' (1889 i 1890)

EXTRA! EXTRA! La Batalla d'Alpens a la premsa de juliol de 1873